Vest

Foto: Tanjug

21. 6. 2023. / 20.34

EXPO 2027 u Srbiji: Vučić očekuje više posetilaca nego u Dubaiju

Za tu priliku će, najavio je predsednik Srbije, „već koliko sutra krenuti veliki radovi nedaleko od nacionalnog stadiona“. Prethodni Expo 2020 u Dubaiju ugostio je 25 miliona posetilaca iz celog sveta, a Vučić ih očekuje 2,6 miliona

Srbija je izabrana za domaćina međunarodne izložbe EXPO 2027, pobedivši u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu.

Srbija je bila jedna od pet kandidata, pored, SAD, Tajlanda, Španije i Argentine i jedini kandidat iz jugoistočne Evrope.

EXPO je prestižna izložba koja se održava svakih pet godina.

EXPO 27 će se održati u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta, sa temom "Play for Humanity: Sport and Music for All“ (Igraj za čovečanstvo: Sport i muzika za sve).

Osnovna ideja ovih izložbi je da sve zemlje dobiju priliku da prikažu ostatku sveta svoj pogled na neku zadatu temu. Zemlje učesnice, u skladu sa zadatom temom, uređuju po vlastitom nahođenju u odvojenim paviljonima svoje izložbene prostore.

Za tu priliku će, kako je ranije danas najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "već koliko sutra krenuti veliki radovi nedaleko od nacionalnog stadiona“ u Surčinu, piše N1

Prethodni Expo 2020 u Dubaiju ugostio je 25 miliona posetilaca iz celog sveta, što je podatak koji govori koliko će hotela biti potrebno da se izgradi u Beogradu i okolini.

Vučić je najavio da su procene da će oko 2,6 miliona turista posetiti EXPO 2027.

"Ukupan ekonomski efekat biće oko 1,1 milijardu evra. Hotelijerstvo, ugostiteljstvo – bukvalno će sve da procveta. Aerodrom Beograd, naš nacionalni avio-prevoznik bukvalno sve“, rekao je Vučić.

Kazao je da je potrebno izgraditi sajamski prostor i smeštajne kapacite za predstojeći EXPO 2027, koji će nakon izložbe moći da dobiju prenamenu za one koji nemaju rešeno stambeno pitanje.

U kompleksu Nacionalnog stadiona u Surčinu u planu je izgradnja čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata. Površina plana obuhvata 167 hektara, od čega je sajmu namenjeno 113 hektara zemljišta.

Kompleks EXPO 2027 je planiran kao multifunkcionalni prostor koji pored opremljenih prostora u funkciji osnovne namene za izložbeni prostor sadrži i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete koji treba da obezbede logističku podršku kako bi predmetni prostor mogao da preraste u značajan ekonomski i turistički centar za grad Beograd i Republiku Srbiju.

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu