Rat u Ukrajini

U nemilosti Putina: Jevgenij Prigožin

Foto: AP Photo

24. 6. 2023. / 8.35

Vagner: Rusija optužila Prigožina za poziv na oružanu pobunu

Agencija Interfaks je objavila da su iz FSB-a su pozvali borce Vagnera da „ne izvršavaju zločinačka i izdajnička naređenja Prigožina, već da preduzmu korake da ga uhapse“. Portparol Kremlja, Dmitri Peskov, saopštio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin informisan o dešavanjima i da „se preduzimaju neophodne mere“

Rusija je optužila vođu plaćeničke grupe Vagner, Jevgenija Prigožina, da je u petak pozvao na oružanu pobunu, nakon što je izjavio, bez pružanja dokaza, da je ruski vojni vrh ubio 2.000 njegovih boraca i obećao da će zaustaviti ono što je nazvao "zlom".

U situaciji u kojoj se čini da je dugogodišnji sukob između Prigožina i Ministarstva odbrane Rusije došao do vrhunca, Ministarstvo je izdalo saopštenje u kojem se navodi da Prigožinove optužbe "nisu istinite i predstavljaju informativnu provokaciju".

Na ulicama Moskve su viđena vojna vozila, pojačane su mere bezbednosti u vladinim zgradama i drugim ključnim lokacijama, a ruska državna televizija "Rossiya-24“ je prekiunula program kako bi pročitala saopštenje Ministarstva odbrane.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) otvorila je krivičnu istragu protiv Prigožina abog poziva na oružanu pobunu, objavila je novinska agencija TASS, pozivajući se na Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma.

Agencija Interfaks je objavila da su iz FSB-a su pozvali borce Vagnera da "ne izvršavaju zločinačka i izdajnička naređenja Prigožina, već da preduzmu korake da ga uhapse“.

Portparol Kremlja, Dmitri Peskov, saopštio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin informisan o dešavanjima i da "se preduzimaju neophodne mere“.

Bela kuća prati situaciju i konsultovaće se sa saveznicima i partnerima o razvoju događaja, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Adam Hodž. Iz Stejt departmenta su za Glas Amerike takođe naveli da nadziru dešavanja.

Sukob, čiji su mnogi detalji još nejasni, izgleda kao najveća domaća kriza s kojom se Putin suočio otkako je u februaru prošle godine poslao hiljade vojnika u Ukrajinu u, kako ju je nazvao, "specijalnu vojnu operaciju".

Prigožin je rekao da njegovi postupci ne predstavljaju vojni udar, ali da "većina vojske nas vatreno podržava“.

On je u proteklim mesecima, posebno nakon što su njegove jedinice predvodile zauzimanje ukrajinskog grada Bahmuta, često otvoreno optuživao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i najvišeg ruskog generala Valerija Gerasimova za nesposobnost i za uskraćivanje municije i podrške njegovim snagama.

Ranije u petak, činilo se da je Prigožin prešao još jednu crvenu liniju, kada je izjavio da su obrazloženja Kremlja za invaziju na Ukrajinu bila zasnovana na lažima koje je izmislio najviši vojni vrh Rusije.

"Biće kažnjeni oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote više desetina hiljada ruskih vojnika. Molim da niko ne pruža otpor“, dodao je Prigožin. "Ima nas 25.000 i mi ćemo rešiti zašto se u zemlji dešava haos."

I.Đ./BBC/VOA

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu