Prava radnika

Foto: Wikipedia

25. 6. 2023. / 13.57

Vrtići u Srbiji: Tehničko osoblje odlazi usled loših uslova rada

Spremačice, servirke, kuriri, radnici u kuhinji, kuvari, pekari, vozači i majstori zaposleni u vrtićima neće dobiti najaviljivano povećanje plate od septembra. Vrtići ostaju bez tehničkog osoblja usled izuzetno nepovoljnih uslova rada, upozorili su iz Sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će plate u javnom sektoru biti povećane za 5,5 odsto od 1. septembra. Sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije ukazao je ovim povodom na problem, jer se ovo ne odnosi na tehničko osoblje u vrtićima

Reč je o spremačicama, servirkama, kuririma, vešarkama, radnicima u kuhinji, kuvarima, pekarima, vozačima i majstorima.

Sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije zahtevao je početkom juna od Vlade da podigne minimalac ili da najavljeno povećanje plata od 5,5 odsto u javnom sektoru zaista primeni na sve zaposlene i zaustavi proces privatizacije vrtića.

Roditelji pružaju podršku

Nakon ovog zahteva i grupa roditelja je predložila da deo zarade od dodatnih aktivnosti koje se održavaju u vrtićima bude namenjen za pomoć tehničkom i kuhinjskom osoblju.

"Sindikati, uprava i roditelji pružaju napore da se ovo pitanje reši na sistemskom nivou, međutim, kako je ovo osoblje počelo masovno da odlazi, a za pozitivne reforme je potrebno vremena, želeli smo da se hitno organizujemo u pružanju solidarne pomoći kuvaricama, servirkama, čistačicama“, navodi se u predlogu roditelja.

Osoblje se zastrašuje i radi za minimalac

Vrtići ostaju bez kuhinjskog i tehničkog osoblja usled izuzetno nepovoljnih uslova rada, minimalnih plata i kontinuiranog zastrašivanja, pisalo je ranije portal Mašina.

"Radila sam posao za sebe i za dve ili tri odsutne žene, za istu platu, u istim neuslovima. Utisak svakako upotpunjava nedostatak sredstava za rad, nedostatak tople vode, neispravnost liftova, neverovatno visoke tempererature radnih prostorija u letnjim mesecima, do potpunog smrzavanja u toku zimskog perioda godine“, piše u otkaznom pismu Aide Srećković, koje je preneo portal Mašina.

Ne nudeći nikakvo rešenje za radnike na minimalcu u predškolskim ustanovama, država zapravo već sprovodi tiho otuđenje ovih službi, i to uz jednoglasno protivljenje javnosti, roditelja, struke i zaposlenih.

"Sve više ljudi daje otkaze na ova radna mesta od kojih ne mogu da se prehrane, a na oglase za posao za ovu bednu platu niko se ne javlja, što će na kraju dovesti do toga da će država uvođenje privatnih agencija u vrtiće predstaviti kao nužnost i gotovu stvar”, upozoravaju iz Sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.

Z.S./Mašina.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu