Svet

Grčka mu je dala poverenje: Kirjakos Micotakis

Foto: AP

25. 6. 2023. / 21.04

Izbori u Grčkoj: Pobedio Micotakis

Na osnovu 70 odsto prebrojanih glasova na ponovljenim parlamentarnim izborima, konzervativna Nova demokratija ima 40,43 odsto glasova što će joj doneti većinu od 157 mandata u parlamentu

Konzervativna stranka Nova demokratija Kirjakosa Micotakisa pobednik je ponovljenih parlamntarnih izbora koji su danas održani u Grčkoj, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 70 odsto prebrojanih glasova, javljaju večeras grčki mediji.

Micotakis je u prvom obraćanju posle ubedljive pobede Nove demokratije, pozdravljajući "sigurnu većinu“, obećao da će ubrzati napredak ključnih reformi. "Ostaću veran svojoj nacionalnoj dužnosti", rekao je Micotakis i obećao da će biti premijer "za sve Grke", javlja Ketimerini.

Na osnovu 70 odsto prebrojanih glasova Nova demokratija ima 40,43 odsto glasova što će joj doneti većinu od 157 mandata u parlamentu, Siriza sa 17,83 odsto podrške birača imaće 47 poslanika, a trećeplasirani PASOK sa 12,23 odsto glasova osvojio bi 33 poslanička mesta.

Današnji izbori usledili su nakon što na prethodnom glasanju 21. maja, održanom po drugačijem izbornom sistemu, nijedna stranka nije uspela da obezbedi apsolutnu većinu u parlamentu.

Ankete su proteklih dana predviđale da će Micotakisova Nova demokratija pobediti sa oko 40 posto glasova, a da će Siriza Aleksisa Ciprasa osvojiti oko 20 posto.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu