Prava radnika

Foto: SSPVOS

28. 6. 2023. / 15.30

Zaposleni u vrtićima: Ministarstvo finansija ne izvršava svoje obaveze

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije (SSPVOS), Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“  (GSPRS) i Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) najavili su protest ispred Ministarstva finansija 4. jula u 14 časova. Sindikati će na protestu tražiti predstavnicima Ministarstva finansija da obrazlože svoj rigidan stav prema zaposlenima i da iznesu predviđene mere za poboljšanje položaja zaposlenih u predškolskim ustanovama Srbije 

Predstavnici tri sindikata (SSPVOS, GSPRS, SOS) najavili su protest ispred Ministarstva finansija 4. jula jer uprkos pregovorima o produžetku i dopuni republičkog kolektivnog ugovora, koji su blagovremeno pokrenuti,  Ministarstvo finansija nije ispunilo obavezu koju ima u okviru svoje nadležnosti, da blagovremeno obezbedi saglasnost za produženje postojećeg kolektivnog ugovora, navodi se u saopštenju. 

Zaposleni u pravnom vakuumu

Ukoliko kolektivni ugovor ne bude bio produžen na vreme, te blagovremeno objavljen u Službenom glasniku, između datuma isteka i datuma produženja otvoriće se period u kome postoji pravna nesigurnost za sve zaposlene u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Oni neće moći da ostvare svoja prava koja im po ovom ugovoru pripadaju.

Dakle, ukoliko zaposleni u ovom vakuumu stekne uslov za isplatu jubilarne nagrade, jednokratne pomoći povodom rođenja člana porodice i slično, niko im ne može garantovati da će navedena prava uspeti da ostvare. 

Sindikati su dogovorili i aneks kolektivnog ugovora, koji će zaposlenima doneti nove pogodnosti, ali je prethodno neophodno produžiti postojeći kolektivni ugovor koji ističe u narednim nedeljama. 

Kap koja je prelila čašu

“Smatramo da je u trenutku kada Vlada govori o tome da je kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja jedan od njenih prioriteta, te da ulaže sve napore da unapredi položaj zaposlenih i uslove rada u ovom sistemu, potpuno neverovatno da Ministarstvo finansija ne može da nađe za shodno da izvršava svoju obavezu i blagovremeno uredi svu neophodnu dokumentaciju koja je potrebna za produžetak kolektivnog ugovora”, kaže za portal “Vremena” Bosiljka Jovanović, predsednika sindikata. 

Ovakvo činjenje, odnosno nečinjenje Ministarstva finansija, kako kaže Jovanović, nije jedini problem, već je kap koja je prelila čašu.

“Za bilo šta što tražimo od države i što nužno podrazumeva dodatna sredstva, Ministarstvo finansija ima samo jedan odgovor, a to je ‘ne može’. Sada vidimo da takav odgovor dobijamo ne samo kada tražimo da se sistem unapredi, već i kada insistiramo da se sistem očuva. Ko daje pravo Ministarstvu finansija da se ovako ponaša?”, pita se Jovanović.

Sindikati će na protestu tražiti predstavnicima Ministarstva finansija da obrazlože rigidan stav prema zaposlenima i da iznesu predviđene mere za poboljšanje položaja zaposlenih u predškolskim ustanovama Srbije. 

Z.S.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu