Saobraćaj

Obilazak: Vučić, Vesić, Mali

Foto: Tanjug

28. 6. 2023. / 20.27

Otvorena obilaznica oko Beograda: Biće nazvana po Milutinu Mrkonjiću

„Danas, na Vidovdan, kada se sve vidi, i ko je vera i ko je nevera, jasnije nego ikada vidimo šta ovaj i svi drugi projekti znače za Srbiju i Beograd“, rekao je predsednik Vučić, ali i odao priznanje svima koji su gradili obilaznicu, od Miloševića do Đilasa

Obilaznica oko Beograda na deonici tunel "Straževica“ – petlja "Bubanj potok“, otvorena je večeras, nakon što su se njom provozili predsednik Aleksandar Vučić i zvanice.

Dugačka je 9,74 kilometra. Sad će od Batajnice do niškog auto-puta kod Bubanj Potoka, moći da se stigne auto-putem sa ukupno šest saobraćajnih traka, u dužini od 47 kilometara.

U Putevima Srbije kažu da se završetkom obilaznice oko Beograda preusmerava saobraćaj sa preopterećene osnovne mreže gradskih saobraćajnica na obilaznicu, što doprinosi skraćenju vremena putovanja za tranzitne tokove, smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, troškova eksploatacije vozila, štetnih gasova i buke od vozila na užem gradskom području, kažu u Putevima Srbije.

Otvarajući obilaznicu, predsednik Vučić je podsetio da je danas Vidovdan, praznik nad praznicima, da je "sećanje svakako najveća, ali ne i jedina obaveza“, te da su  građani Srbije ponosni, zato što smo možda prvi put u svojoj istoriji prestali da naričemo nad svojom sudbinom.

"Umesto toga, počeli smo da radimo, stvaramo svoju sudbinu, gradimo je i čuvamo. Ne nekome u inat, već zato što znamo da su iza nas samo tuga i bol. A napred je najbolji lek za Srbiju“, rekao je predsednik.

Podsetio je na reči Crnjanskog "Život se ne menja, već prolazi", pa da znajući "znajući to pokušavamo da manje besedimo a više delamo. Zidanje Skadra na Bojani ima stih "Grad gradili tri godine dana". I ova obilaznica se gradila 17 puta po tri godine dana, epski i mučno“, kazao je Vučić.

Rekao je "da danas na Vidovdan, kada se sve vidi, i ko je vera i ko je nevera, jasnije nego ikada vidimo šta ovaj i svi drugi projekti znače za Srbiju i Beograd.“

Rekao je da su mnogi govorili da nema izlaza za Beograd sa ove petlje, ali je to bila "samo još jedna u nizu neistina koje su mnogi iznosili. Dobro smo to uradili, i zahvalan sam prijateljima koji su radili na projektu.“

FOTO: Tanjug/ Mirko Lazović

Predložio je "da ova obilaznica dobije ime po Milutinu Mrkonjiću. On se najduže, od 1991. godine bavio ovom obilaznicom. I nema veze što smo mi više uradili, ali on je živeo i radio u nekim težim uslovima. I više je energije dao od nekih od nas“.

Istakao je da ovo nije građeno zbog statistike, već da bismo mogli više da brinemo o našim ljudima.

Tokom vožnje, pre otvaranja, predsednik je zvanice podsetio da je gradnja krenula početkom devedesetih ali i obustavljena "pa su se setili 2008. da postoji, ali su mali deo uradili, dok smo mi za samo pet godina uradili više nego oni za 27 godina. Ali, nisam zadovoljan jer sam očekivao da bude brže. Imali smo problema sa eksproprijacijom dva romska naselja.“

Zbog ovog potonjeg, predsednik je rekao da je šteta što na otvaranju nije prisutan ministar Momirović, "zato što se mučio sa romskim naseljima“.

Rekao je i da je "ovo najveća petlja u Srbiji“, kao i da "treba odati priznanje svima, od Slobodana Miloševića, Milutina Mrkonjića, Borisa Tadića i Dragana Đilasa. Treba odati priznanje svima koji su nešto uradili. Da ne cepidlačimo sada ko je koliko uradio“.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu