Rusija

U nemilosti Putina: Jevgenij Prigožin

Foto: AP Photo

1. 7. 2023. / 10.00

Milijarda državnih evra za Prigožinov „Vagner“

Predsednik Rusije Vladimir Putin je priznao da su ruske vlasti od maja prošle do maja ove godine platile „Vagneru“ više od 86 milijardi rubalja, odnosno oko milijardu evra. Vlasnik ove privatne vojne kompanije u okviru koje deluju paravojne trupe Jevgenij Prigožin se nakon pobune protiv Kremlja nalazi u Belorusiji

U utorak 27. juna predsednik Rusije Vladimir Putin je priznao da je država u potpunosti finansirala paravojnu grupaciju "Vagner" koja je operisala na ratištu u Ukrajini. To se godinama pretpostavljalo, ali je Kremlj negirao tvrdeći da "Vagner“ legalno ne postoji jer nije dozvoljeno registrovanje privatnih vojnih kompanija u Rusiji, prenosi RSE.

Putin je precizirao da su ruske vlasti od maja prošle do maja ove godine platile "Vagneru“ više od 86 milijardi rubalja, odnosno oko milijardu evra.

Pročitajte još “Njujork tajms”: Da li je ruski general znao za planove “Vagnera”?

"Nadam se da niko ništa nije ukrao, ili da nije mnogo, razjasnićemo to", poručio je Putin što nagoveštava da bi ruska država mogla da pokrene postupak protiv čelnika Vagnera Jevgenija Prigožina za finansijske malverzacije, iako je pre toga saopštila da ga neće krivično goniti zbog pobune, piše RSE.

Ruski predsednik je dodao da je Prigožin u istom razdoblju zaradio gotovo jednak iznos u svojim poslovima s hranom i ugostiteljstvom. Prigožin je pak u više navrata tvrdio da njegove snage nisu dobile dovoljno sredstava i municije zbog čega su pretrpele veće gubitke.

Pročitajte još Kriza u Rusiji: Paravojni državni udar

Uprkos tome, on je ranije izjavio da je "Vagner“ "najverovatnije najiskusnija armija koja danas postoji na svetu".

U vreme pobune u subotu, 24. juna, po Prigožinovim rečima, njegovi vojnici su prešli 780 kilometara za jedan dan i došli na samo 200 kilometara od Moskve "demonstrirajući kako je ruska vojska trebalo da vodi rat u Ukrajini.“

Tom prilikom su oborili šest helikoptera i jedan avion ruske armije, zahvaljujući vojnoj veštini ali i odličnom naoružanju, koje su dobili od države, ali i kupovali po svetu.

Ceo tekst možete da pročitate na portalu RSE.

J.H./RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu