Region

Kristijan Šmit

Foto: Tanjug

3. 7. 2023. / 19.51

Zapad: Republika Srpska bez Milorada Dodika?

Znak da vodeće zemlje Zapada podržavaju Kristijana Šmita je njihovo ozbiljno sagledavanje Republike Srpske bez Dodika. Stav Turske nije jasan. Rusija je protiv ovakve promene

Vodeće zemlje Zapada počele su prvi put ozbiljno da razvijaju scenarijo o Republici Srpskoj bez Milorada Dodika, što je jasan znak podrške visokom predstavniku Kristijanu Šmitu da smeni Dodika s pozicije predsednika RS i da mu zabrani političko delovanje, objavila je regionalna N1 televizija.

"Šmit ima punu podršku Zapada da pojača pritisak na Dodika kako bi mu bilo jasno da će biti uklonjen iz političkog života, a jedini način da se to ne desi je da predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijalademokrata (SNSD) hitno obustavi antidržavno delovanje“, navodi N1, pozivajući se na neimenovane dobro obaveštene izvore iz međunarodnih krugova.

Diplomatski izvori bliski zapadnim silama rekli su za N1 da Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija gube strpljenje, i da su sada prvi put jedinstvene u stavu da je Dodik prešao crvenu liniju i da njegovi antiustavni potezi ne mogu da prođu nekažnjeno, jer on svojim nerazumnim i opasnim delovanjem ugrožava mir i dejtosnku strukturu BiH.

Predstavnici Kvinte su stava da se mora preći u fazu direktnijeg delovanja s ciljem očuvanja teritorijalnog integriteta i Ustava BiH,  a službeni Brisel još se dvoumi i nema jasan stav zato što je mišljenja da svaka nova odluka visokog predstavnika udaljava Bosnu i Hercegovinu od članstva u Evropskoj uniji.

Dodaje se da nije jasno kakav je stav Turske prema smeni Dodika.

S druge strane, Rusija je prekinula učešće u radu Savetu za rimenu mira, ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, ali podržava sve odluke koje je donela Narodna skupština RS, uključujući i poslednju o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je u subotu nametnuo nove odluke kojima je poništio zakone o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda na prostoru RS i neobjavljivanju njegovih odluka u Službenom glasniku RS.

Izmenio je i odredbe Krivičnog zakona, prema kojima je nesprovođenje njegovih odluka krivično delo, za šta je zaprećena kazna zatvorom od šest meseci do pet godna, kao i mogućnost smene sa dužnosti.

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu