Svet

Margo Robi, filmska barbi

Foto: AP

3. 7. 2023. / 20.38

Vijetnam: „Barbi“ je nepoželjna zbog devet crtica

U jednoj sceni je mapa sa Južnim kineskim morem na kome je devet crtica i, Vijetnam je zabranio film „Barbi“ u svojim bioskopima

Film "Barbi“ u produkciji Vorner Bros, o najčuvenijoj lutki na svetu trebalo je da se premijerno pojavi u vijetnamskim bioskopima 21. jula, ali neće, zato što ga je Odeljenja za kinematografiju, vladinog tela zaduženog za licenciranje i cenzuru stranih filmova – zabranilo.

Zasmetala im je scena na kojoj se nalazi mapa sa takozvanih devet crtica.

Devet crtica koje čine liniju u formi slova U je oznaka na kineskim mapama Južnog kineskog mora koja označava teritorijalne pretenzije Pekinga. Naime, Vijetnam je među brojnim zemljama koje osporavaju kinesko pravo na skoro celo Južno kinesko more.

Nejasno je koja scena prikazuje ono što je visoki zvaničnik nazvao "uvredljivom slikom" kineske linije od devet crtica.

Kina godinama pokušava da potvrdi svoje teritorijalne pretenzije na Južnom moru. Međunarodni sud u Hagu je 2016. godine presudio protiv toga, ali Peking nije priznao tu presudu.

"Barbi“ filmskog studija Varner Bros nije jedina produkcija koju je Vijetnam zabranio zbog devet crtica: 2019. godine povučen je animirani film "Abominable", u produkciji "Drim vorks", 2021. Netfliksova australijska špijunska drama "Pine Gap“, a prošle godine i Sonijev akcioni film "Unčarted".

Glavne uloge u filmu "Barbi“ igraju Margo Robi i Rajan Gosling.

Inače, marketinški tim koji stoji iza filma o popularnoj lutki Barbi pokrenuo je, prenose mediji,  cunami brendiranih partnerstava, pa se na tržištu mogu pronaći lakovi za nokte i roleri, odeća za pse i sladoledi na temu Barbi.

Rediteljka Greta gervig insistirala je da na filmskom setu sve bude obojeno u roze, pa je lansirana informacija da je zbog toga u svetu nestalo roze boje.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu