Društvene mreže

Foto: AP Photo/Eric Risberg

4. 7. 2023. / 14.54

Zakerberg pokreće svoju verziju Tvitera

Nova aplikacije Threads biće lansirana u četvrtak. Meta, u čijem su sastavu Fejsbuk i Instagram, opisala je svoj novi proizvod kao “tekstualnu aplikaciju za razgovor”

Kompanija Meta, u čijem sastavu su Fejsbuk i Instagram, najavila je za četvrtak lansiranje nove aplikacije Threads koja bi trebalo da bude konkurentska platforma Tviteru.

Meta je opisala svoj novi proizvod kao “tekstualnu aplikaciju za razgovor”, a korisnici će imati priliku da zadrže svoje korisničko ime i pratioce sa Instagrama, koji će biti direktno povezan sa aplikacijom.

Ovo nije prvi put da Instagram uvodi promene kao odgovor na uspeh konkurentskih aplikacija. Nakon uspeha aplikacije Snepčet, Instagram je tokom 2016. godine preuzeo sličan format kratkih “priči” koji traje i nestane nakon 24 sata. 

Slično tome, nakon ekplozije popularnosti TikToka, Instagram se fokusirao na lansiranje sličnog formata u vidu videa pod nazivom “Reels”.

Ova suparnička aplikacija najavljena je u trenutku nove kontroverze Ilona Maska koji je nedavno ograničio broj tvitova koji korisnici mogu da vide tokom dana. On je 1. jula objavio da zbog “ekstremnih razmera prikupljanja podataka i manipulacije sistemom”, Tviter privremeno ograničava broj tvitova koji korisnici mogu da vide tokom svog dana. 

Za verifikovane profile limit je privremeno bio dignut na 6.000 tvitova po danu, dok je za neverifikovane limit bio stavljen na 600 tvitova za stare i 300 tvitova za nove profile po danu. 

Ipak, mnogi korisnici Tvitera izneli su svoj stav da je Mask ovu odluku doneo kako bi testirao koliko će ovakvo limitiranje doneti novih Tviter Blu korisnika, nove plaćene verzije Tvitera sa kojom korisnici dobijaju verifikovane profile. 

On je ubrzo nakon toga, reklo bi se ironično, tvitovao “Razlog zašto sam stavio “ograničenje pregleda” jeste zato što smo svi mi Tviter ovisnici i treba da izađemo napolje. Ja ovde radim dobro delo za svet. Takođe, upravo ste iskoristili još jedan pregled tvita ovde” napisao je.

Alternativne mreže za mikroblogove, poput Mastodona i Blue Sky-ja, beleže rast broja korisnika otkada je Mask preuzeo Tviter, ali nijedna nije uspela da ga ugrozi. 

Nakon što je prošle godine preuzeo Tviter, Mask je otpustio 80 odsto zaposlenih i vratio niz zabranjenih korisničkih naloga, poput onih od bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i satiričnog konzervativnog portala Babylon Bee.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu