Crkva

Foto: Tanjug

4. 7. 2023. / 21.33

Hilandar će biti obnovljen do 2024. godine

Na sastanku Komisije za Hilandar određeni su planovi za kompletnu obnovu manastira nakon velikog požara 2004. godine, i istaknuto je da se ozbiljno podržava donošenje i posebnog Zakona o Hilandaru

Do 2024. godine biće završena kompletna obnova svega što je uništeno u požaru koji je manastir Hilandar zadesio 2004. godine, izjavila je juče Maja Gojković, predsednica Komisije za Hilandar i ministarka kulture.

Komisija za Hilandar održala je juče sednicu u manastiru Kakovo na kojoj je rezimiran dosadašnji tok radova na obnovi, a utvrđeni su dalja dinamiku radova tokom ove godine i planovi za naredni period.

"Prvo se bavimo održavanjem onoga što smo sada podigli i obnovili, ali da nastavimo da renoviramo, restauriramo i one delove koji pripadaju Hilandaru, a koji nisu bili obuhvaćeni tim planom”, rekla je Gojkovićeva.

Ministarka je naglasila da se pred Skupštinom Srbije nalaze izmene i dopune Zakona o kulturi, koje na poseban način ističu ulogu Hilandara i omogućavaju sprovođenje planova o manastiru nakon završetka obnove.

Inicijativom predsednika Vučića pre dve godine, donet je poseban Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar. Tim zakonom se uređuje način pružanja kontinuirane podrške i pomoći Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa tog manastira, kao i da se obnova, rekonstrukcija i očuvanje manastira Hilandar sprovodi uz finansijsku podršku budžetskih sredstava Republike Srbije.

Komisija za Hilandar, rečeno je na sastanku, ozbiljno podržava donošenje i posebnog Zakona o Hilandaru.

Ministarstvo kulture je u saopštenju objavilo da su u ovom trenutku u toku veliki radovi na kompleksu Dohije i Igumenarije, te da bi ovim tempom do kraja ove godine trebalo da bude završen objekat Dohije, a naredne godine će akcenat biti na obnovi Igumenarije.

"Naša država je napokon smogla snage, i posle decenija, nesnalaženja i teškog funkcionisanja", a pre svega zahvaljujući tome što se ekonomski razvija, da "odvaja pozamašna sredstva za obnovu Hilandara", rekao je na sastanku Nikola Selaković ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, inače zamenik predsednice Komisije.

S.Ć./Politika/Euronews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu