Skupština Srbije

Ministar policije Bratislav Gašić

Foto: Tanjug

5. 7. 2023. / 17.34

Bratislav Gašić nije smenjen

Za njegov ostanak na mestu ministra policije glasalo je 148 poslanika, a protiv ih je bilo samo 37. Predlog za smenu Gašića potpisao je 61 poslanik

Narodni poslanici danas nisu usvojili predlog za izglasavanje nepoverenja ministru policije Bratislavu Gašiću. Protiv predloga je glasalo 148 poslanika, za je bilo 37, nije glasalo 7 poslanika. Ukupno prisutnih sali Skupštine bilo je 192 poslanika.

Inicijalno, smenu Gašića tražio je 61 poslanik.

Nastavak današnje sednice Skupštine Srbije počeo je koškanjem i skandiranjem, dok je deo poslanika stajao i odbijao da sedne na svoja mesta, uprkos opomenama predsednika parlamenta Vladimira Orlića. Jedan deo poslanika iz redova opozicije uzvikivao je "napolje“, "ostavka“ i "Vučiću, odlazi“ na početku sednice Skupštine, tražeći da sednice napusti ministar Aleksandar Martinović.

Nakon što 45 minuta nije mogao da uvede red, Orlić je dao pauzu i pozvao šefove poslaničkih grupa na konsultacije. Kako je za N1 rekla narodna poslanica Marinika Tepić, na razgovoru je odlučeno da Aleksandar Martinović ode sa sednice.

Vanredna sednica Skupštine Srbije zakazana na zahtev opozicije počela je 18. maja, a na njoj je razmatrana bezbednosna situacija posle dve tragedije početkom maja. Jedna od tačaka na sednici bio je i zahtev opozicije da se smeni ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, na šta je premijerka Ana Brnabić više puta odgovorila da do njegove smene neće doći.

Zelenović je za portal “Vremena” rekao da je plan bio da zajedno sa građanima, nakon 50 dana rasprava u Parlamentu, pozdrave ili osude odluku.

"Ne vidim ništa logičnije od toga da pozovemo građane, budući da su ljudi sami poželeli da dođu, pitali za smernice opozicije. Ja sam izneo svoje mišljenje“ objasnio je Zelenović.

On je dodao da je glasanje trebalo da počne odmah nakon rasprave u 15 časova, ali je Orlić odredio pauzu dva sata i zakazao glasanje za 17h.

I.S./N1/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu