Kultura

Foto:Tanjug

8. 7. 2023. / 18.45

Obnova Velike scene Narodnog pozorišta

Do 15. avgusta biće završena obnova gledališta, scene vodovoda i drugih sistema. Ovo je prva rekonstrukcija enterijera od kraja osamdesetih

Nova sezona, u septembru, u Narodnom pozorištu počeće u obnovljen0om ambijentu. Od ove nedelje Velika scena se rekonstruiše kako bi se "tom prostoru dao potpuno novi, reprezentativni sjaj i izgled", piše na sajtu Narodnog pozorišta.

"Rekonstrukcija predstavlja nastavak radova na investicionom održavanju i unapređenju uslova rada i boravka u zgradi. Pre toga, uradili smo kapitalni posao, a to je uvođenje centralnog grejanja i prelaženje sa prljavih tehnologija na daljinsko grejanje", izjavio je Svetislav Goncić v.d. direktor Narodnog pozorišta.

Radi se i kompletan vodovodni sistem, pozorište napominje da će to biti prvi put od osamdesetih, "kao i svim drugim sistemima koji utiču na zdravlje kako  zaposlenih, tako i sugrađana i drage publike".

Tehnički direktor Narodnog pozorišta Mališa Đurašinović je podsetio da su ovo "prvi veći, obimniji radovi" u prostoru Velike scene od 1989. godine, odnosno od otvaranja renovirane zgrade.

Kaže da "osim  povremenih tapaciranja dotrajalih sedišta, pune 34 godine ovde ništa nije rađeno u tako velikom obimu“.

Ovoga puta, zameniće se  sve fotelje u parteru i na sve tri galerije, biće postavljeni novi tepisi unutar sale i po hodnicima galerija. Biće urađena reparacija svih stolica iz loža.

"Rekonstrukcijom ćemo povećati komfor i obezbediti kvalitetne uslove gledanja predstava. Verujem da će naša verna publika u novoj sezoni uživati u ambijentu novog izdanja Velike scene Narodnog pozorišta“, naglasio je Đurašinović.

Takođe, i scena će biti obnovljena: predviđena je reparacija njegovih oštećenih delova, i trogodišnji atesti za dizalice i pokretne mehanizme na sceni.

Kraj radova je planiran do 15. avgusta.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu