Deseti protest

Foto: FoNet

8. 7. 2023. / 21.23

Srbija je uz Milenkovića, Mitića i Katarinu Petrović

U Novom Pazaru, Kraljevu, Kragujevcu i Beogradu danas se šetalo za policajce koji profesionalno obavljaju svoj posao. „Poražavajuće je što građani moraju da stanu u odbranu policajaca od sopstvene vlasti“, rečeno je u Beogradu

Danas se u Srbiji protestovalo u Novom Pazaru, Kraljevu, Kragujevcu i Beogradu. Cilj svih skupova je podrška policajcima koji profesionalno rade svoj posao, inspektorima Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića koji su otkrili plantažu marihuane u Jovanjici, i Katarini Petrović iz Valjeva.

"Danas je 3.999. dan vladavine jednog čoveka, njegove rodbine i kumova. Isto toliko dana dehumanizuju građane koji im se suprotstave. Jedan čovek 3.999 dana vlada medijima, ključ promene je u oslobađanju medija", reči su kojima je počeo skup u Kragujevcu.

Kragujevac

Kragujevčani su blokirali raskrsnicu kod Tržnog centra Roda u naselju Bubanj. Prema procenama od početka protesta, okupilo se oko 1000 ljudi.

U Novom Pazaru održan je drugi protest, trajao je dvadesetak minuta Stotinak građana Sandžaka tražili su reviziju sudskih procesa Skarep, Mavirić i Bakan, najtežu kaznu za svirepog ubicu mladića Ervina Ćelahmetovića iz Priboja, otkaz i kazne svim policajcima koji nisu sprečili ubistvo i bekstvo ubice a posebno onim koji su mu pomogli da pobegne, javno saopštenje ministra policije u kojem će obrazložiti šta se desilo sa policajcima koji su prošle godine u Priboju pozivali pesmama na novi genocid nad Bošnjacima.

Današnjom šetnjom, inače desetom, Kraljevčani su podsetiti na sve nemile događaje u Srbiji u poslednje vreme. Delili su flajere "Kraljevo pamti, reaguje i beleži", gde su bile pobrojane sve vrste nasilja, pritisaka i zastrašivanja u Srbiji od 12. maja do 6. jula.

Kraljevčani  su blokirali Ibarski most a zatim i Glavčićev most.

Protest u Beogradu je počeo minutom ćutanja, počasti Đorđu Mihailoviću koji je ceo život posvetio čuvanju Srpskog vojnog groblja u Solunu.

"Poražavajuće je što građani moraju da stanu u odbranu policajaca od sopstvene vlasti“, rekao je na početku protesta novinar Smiljan Banjac

"Ali, kada je već tako, onda je to dužnost svih građana Srbije. Oni, kao i policajka iz Valjeva Katarina Petrović, radili su u javnom interesu kako bi zaštitili građane. Samo sa takvim ljudima se možemo nadati Srbiji bez nasilja“.

Krajnji cilj današnje šetnje u Beogradu bila je zgrada Policijske uprava u Bulevaru despota Stefana.

Niz zgradu preko puta, spušten je transparent "Srbija protiv naselja“ sa logoima Pink, Happy i ostalih režimskim kućama koje su odgovorne za širenje dezinformacija. Sa kamiona su prvo na zgradu Policije prvo emitovane slike sa izjavama Vučića i Gašića,  a zatim je emitovan glas Aleksandra Vučića koji govori "Batu Gašića da smenite u Skupštini nećete“, ali i  glas Gašića koji kaže da je prijatelj sa Oliverom Ivanovićem. Sve to kao džingl, sa muzičkom podlogom.

Građani su pozvani da u utorak, 11. jula u devet dođu ispred Specijalnog suda i pruže podršku inspektoru Dušanu Mitiću koji nastavlja svedočenje o Jovanici.

Skup je završen posle 21 čas uz povike "Mi smo svetlo oni su tama“.

S.Ć./N1/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu