Kultura

9. 7. 2023. / 18.04

Jubilej Festivala Palić: Turbulentnih 30 godina

“Tokom Festivala promenio se način snimanja i prikazivanja filmova – sa 35 milimetara prešlo se na elektroniku. Jedno vreme smo morali da imamo projektore i za jedno i za drugo. Pravimo mali film na tu temu“, seća se Radoslav Zelenović povodom 30 godina Palićkog festivala

“Kada se danas priča o Paliću, prva ideja je ovaj festival. Za Niš su prva asocijacija Glumački susreti ili Džez festival, za Novi Sad – Sterijino pozorje… Kultura je nešto što je najbitnije za opstanak i identitet jednog naroda. U tom kontekstu jubilej Palićkog festivala je lep i značajan događaj”, naglasio je akademik Dušan Kovačević, predsednik Saveta Festivala evropskog filma Palić, govoreći o trideset godina ove manifestacije.

Dugogodišnji direktor i osnivač FEF Palić Radoslav Zelenović ocenio je istoriju Palićkog festivala kao turbulentnu, i rekao da po mnogo čemu “nije običan festival”.

“Trideset godina u istoriji jednog festivala od njega napravi svojevrsni dokument koji ima mnoge aspekte. Nastao je 1992. godine u teško vreme sankcija. Blažo Perović i ja i drugi, ušli smo u to sa nepodnošljivom lakoćom. Nismo bili svesni šta sve može da se desi. Bilo je mišljenja da Festival ne može da opstane. Srećom, nismo odustali. Dogovorili smo se da prvih deset godina tražimo koncept. Svašta smo pokušavali…”, rekao je Zelenović.

Trideset  godina je da se podvuče crta, rekao je Zelenović, i podsetio  da je na Paliću bilo oko 300.000 posetilaca i da je prikazano na hiljade filmova.

“Tokom Festivala promenio se način snimanja i prikazivanja filmova – sa 35 milimetara prešlo se na elektroniku. Jedno vreme smo morali da imamo projektore i za jedno i za drugo. Pravimo mali film na tu temu.“

Zelenović je kao ključnu godinu označio 2003, kada je doneta odluka da će Palić biti Festival evropskog filma.

Evropska unija je 2017. godine proglasila Festival Palić za jedan od najboljih u Evropi, mada Srbija nije članica EU.

Zelenović je podsetio da 1996. godine Palićki festival nije održan jer nije bilo novca. Potom je 1997. godine, na Paliću prvi put posle rata prikazan neki hrvatski film – “Kako je počeo rat na mom otoku” Vinka Brešana. Posle NATO bombardovanja, 1999. godine, održan je “festival kontinuiteta” sa petnaestak filmova. Nagrada “Aleksandar Lifka” postala je 2000. godine priznanje za doprinos evropskom filmu, prvi dobitnici bili su Milena Dravić i Mikloš Jančo, a lista dobitnika tog priznanja  jedna je od najboljih ličnih karti Palićkog festivala.

“Od Milene, Bate, Smokija, Simketa, Gorana pa do Duška Kovačevića, od Janča, Louča, Kena Rasela, Mihalkova, Mencla, pa do Azanavicijusa, to su ljudi koji su temelj naše i evropske kinematografije”, rekao je Zelenović.

“Đorđe Zelenović, moj sin, koji je od početka bio sa nama na festivalu, povadio je razne podatke iz arhiva. I sam sam bio iznenađen da je sredinom 90-ih predsednik žirija bio direktor Venecijanskog festivala Alberto Barbera. Naš festival je od samog početka imao veoma jak status.“

U tom kontekstu istakao je da su predsednici Saveta FEF Palć bili Milena Dravić, Branislav Lečić, Želimir Žilnik, Mira Banjac i sada Duško Kovačević.

“To su autoriteti koji ovom festivalu daju dignitet”, naglasio je Zelenović.

Ovogodišnji Festival evropskog filma Palić trajaće od 15. do 21. jula.

S.Ć./SEEcult

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu