Istraživanje

Foto: AP

10. 7. 2023. / 20.42

Crta: Polovina građana podržava proteste

Rezultati istraživanja organizacije CRTA pokazuju da za proteste „Srbija protiv nasilja“ znaju gotovi svi građani, trećina ih je bila na protestima, a polovina ih podržava

Polovina građana Srbije podržava proteste “Srbija protiv nasilja”, pokazalo je istraživanje organizacije CRTA.

Istraživanja je rađeno telefonski od 10. do 15. juna, na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 1.065 ispitanika.

Rezultati pokazuju da za proteste znaju gotovi svi građani Srbije – 93 odsto.

“Podrška protestima ne pada ispod 50 odsto ni u jednom od regiona u Srbiji, ali jeste nešto niža u ruralnim krajevima, među najstarijima i među građanima sa nižim obrazovanjem”, navodi se u rezultatima istraživanja.

Trećina ispitanika navela je da je bila na protestima, a oko 35 odsto njih je reklo da bi volelo da se priključi tim skupovima.

Petina građana podržava sve zahteve protesta, više od dve trećine podržava barem deo, a samo devet odsto građana ne podržava ni jedan zahtev.

Kao posledica protesta opada procenat politički neopredeljenih građana. Udeo onih koji ističu da su bliži opoziciji znatno je viši u odnosu na prethodni period, ali ne i onih  koji ističu da su im bliže partije na vlasti.

“Navedeno ukazuje da je na delu snažna politička mobilizacija koja u nešto većoj meri ide na ruku opoziciji, naročito u Beogradu”, zaključuje se u nalazima istraživanja.

S.Ć./Crta

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu