Slučaj "Jovanjica"

Foto: Marija Janković

11. 7. 2023. / 14.57

Nastavak svedočenja inspektora Mitića: Državna mašinerija protiv Četvrtog odeljenja

„Što se tiče saslušanja u Tužilaštvu, imali smo osećaj da je tužilac Saša Drecun radio kao javna odbrana Koluvije, a da je saslušanje vodila advokatica Zora Dobričanin. Kada bi se pomenula povezanost bezbednosne službe sa Koluvijom uvek bi prekinula komunikaciju rečenicom 'nećemo o tome', a tužilac bi oćutao i aminovao“

U današnjem nastavku svedočenja na suđenju za plantažu marihuane "Jovanjica", načelnik operative Četvrtog odeljenja beogradske policije zaduženog za drogu Dušan Mitić rekao je da su imali saznanja da je državna mašinerija, zajedno sa bezbednosnim službama, htela da ugrozi "lice mesta", kao i bezbednost radnika tog odeljenja koji su bili tamo.

"Životi ekipe bili su ugroženi, a 18. i 19. novembra 2019. godine posredna saznanja o tome preneo mi je načelnik Slobodan Milenković“, rekao je Mitić odgovarajući na pitanja advokata okrivljenih i dodao da su "službe bezbednosti ove države rad na likvidaciji Milenkovića i njega“,  a da niko ništa nije učinio po tom pitanju.

Naglasio je da je Milenković o ugroženosti svojoj i svojih kolega obavestio i tužioca i sudiju.

Pročitajte još Svedočenje inspektora Mitića: "Jovanjica“ je radila pod okriljem države

Povodom svedočenja kolege Miloša Juriševića, Mitić je konstatovao da se radi o "poštenom i ispravnom policajcu", ali da je u predmetu "Jovanjica" doživeo određene pritiske, kao i da je od Juriševića čuo da je postupajući tužilac Saša Drecun tražio da Predrag Koluvije bude drugooptuženi u policijskoj prijavi.

Govoreći o pritiscima, Mitić je još rekao da bi se tako mogao shvatiti dolazak pripadnika MUP-a iz Jedinice za obezbeđenje Milana Kendije i radnika BIA Aleksandra Tošića na Jovanjicu, da se raspitaju o čemu se radi i ko je uhapšen, kao i poziv pripadnika Vojnoobaveštajne agencije Saše Vujisića da se susretnu. Kendija je, kako je objasnio, rekao da mu je Koluvija rođak pa je hteo da vidi šta je sa njim, dok je Tošić tražio ime vođe ekipe koja vodi akciju i tražio da se vidi sa njim.

"Što se tiče saslušanja u Tužilaštvu, imali smo osećaj da je tužilac Saša Drecun radio kao javna odbrana Koluvije, a da je saslušanje vodila advokatica Zora Dobričanin. Kada bi se pomenula povezanost bezbednosne službe sa Koluvijom uvek bi prekinula komunikaciju rečenicom ‘nećemo o tome’, a tužilac bi oćutao i aminovao“, rekao je Mitić.

Izlaganje Mitića je bilo često preopširno, u odgovoru na skoro svako pitanje, pa ga je predsednik Veća Zoran Ganić prekidao i govorio mu da se drži konkretne teme na koju su mu postavljana pitanja i da ne ne govori o drugiim stvraima, a dolazilo je neretko i do polemika i sa advokatom i sa sudijom.

Hteli da hapse Gašića

Mitić je izjavio i da su pritisci na to odeljenje počeli zbog namere da se zbog veza sa Koluvijom uhapse tadašnji šef Centra Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u Beogradu Mirko Škero i direktor BIA, a sadašnji ministar unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić.

Nakon što je načelnik Četvrtog odeljenja Slobodan Milenković od tužilaštva bio tražio da se Škero i Gašić procesuiraju, pristi su se "multiplicirali".

Na današnjem ročištu vođena jei polemika čije su veće zasluge za procesuiranje "Jovanjice" – tužilaštva ili policije, kao i da li je bilo pritisaka da vlasnik tog imanja Predrag Koluvija ne bude prvooptuženi.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 6. i 8. septembar.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu