Politika

Nova ministarka obrazovanja Slavica Đukić Dejanović

Foto: Printscreen RTS

25. 7. 2023. / 17.49

Slavica Đukić Dejanović postala je ministarka obrazovanja

Izbor Slavice Đukić Dejanović bio je na dnevnom redu Parlamenta sedam dana. Opozicija smatra da je SPS, čiji je ona član, već dokazao da nije za resor obrazovanja

Nova ministarka prosvete je Slavica Đukić Dejanović. Izabrana je danas, javnom prozivkom poslanika Skupštine Srbije. Za je glasalo 149, protiv 40, a uzdržanih je bilo 5.

Slavica Đukić Dejanović zameniće na mestu ministra prosvete Branka Ružića, takođe iz SPS-a, koji je podneo ostavku nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi u Beogradu 3. maja.

Da Slavica Đukić Dejanović bude naslednica Branka Ružiča, predložila je poslanicima premijerka Ana Brnabić, još 19. jula, na prvoj sednici aktuelnog Četvrtog vanrednog zasedanja Skupštine Srbije.

Premijerka je tada pročitala detalje iz biografije Dejanovićeve, navodeći da je ona završila Medicinski fakultet, da je specijalizirala neuropsihijatriju.

"U sedam mandata bila je poslanik, bila je ministar za brigu o porodici, predsednik Skupštine, vršilac dužnosti predsednika Srbije, ministar zdravlja i minisar bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku“, obrazložila je tada premijerka Brnabić.

Navela je i da je prof dr Slavica Đukić Dejanović trenutno njena specijalna savetnica, ali i da je autor sedam knjiga i da ima više od 200 naučnih radova.

Poslanici dela opozicije se nisu složili sa premijerkinim predlogom.

Lider Dveri je rekao da "posle 33 godine SPS i dalje kandiduje ministra prosvete.  Posle nekoliko mandata na čelu ovog ministarstva, koje je Socijalistička partija Srbije (SPS(imala, mi imamo situaciju da se na tom polju ništa nije promenilo i da ćemo iznova imati ministra iz redova SPS koji naravno ništa neće promeniti i uraditi u prosvetnom sistemu, jer da su imali bilo koju dobru i kvalitetnu ideju, to bi uradili dosad".

Dodao je i da "Slavici Đukić Dejanović nije dovoljno 10 funkcija na kojima je bila, već joj treba i 11. Pa gde je kraj“.

Pitanja koja je Radomir Lazović, šef Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd, postavio Slavici Đukić Dejanović, bila su njegova jasna ocena predloga da neko iz SPS opet vodi Ministarstvo prosvete.

"Da li ćete uraditi nešto o čemu smo govorili toliko dugo? Da li ćete učiniti nešto da izdvajanje iz budžeta za obrazovanje bude veći od pet odsto, koliko smo tražili? Da li ćete uraditi nešto da se plate nastavnicima povećaju? Da li ćete se založiti da imamo više nastavnika, profesora? Da li ćete poboljšati njihove uslove rada? Da li ćete zaposliti više pedagoga i psihologa u školama zato što je njihov broj mali? Socijalnih radnika, takođe", upitao je Lazović Slavicu Đukić Dejanović.

Ivica Dačić, šef Socijalističke partije Srbije pokušao je da odbrani premijerkin predlog pa je rekao da je Đukić Dejanović "poseduje sve kvalitete koji su bitni za onoga ko će voditi taj resor.“ Rekao je i da je ona menjala i predsednika Srbije Borisa Tadića i upitao "ko danas može da osporava njene kvalitete".

Pa ipak, javnost, istina opoziciona, smatrala je da bi ipak trebalo naći nekog ko bi svojim dosadašnjim rezultatima garantovao da će ako ne rešiti, a ono makar smanjiti probleme u obrazovanju.

Najčešće je izražavana bojazan da postavljanje Đukić Dejanović na mesto ministra govori da vlast namerava da zažmuri pred krizom i da nastavi dosadašnjim pravcem, i ocena da je Srbiji potreban odlučan zaokret u spačavanju prosvetnog sistema, od borbe za veći udeo u budžetu za prosvetu, do reforme obrazovnog kurikuluma i načina rada kako nam deca iz škola ne bi izlazila funkcionalno nepismena.

Slavica Đukić Dejanović je danas u Narodnoj skupštini položila zakletvu. I sasvim sigurno zna šta se od nje očekuje, a šta se o njoj misli.

S.Ć./Danas/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu