In memoriam

Foto: AP

26. 7. 2023. / 20.57

Preminula je Šinejd O’Konor

Anđeoski glas, prelepo lice, "Nothing Compares 2 U", pocepana papina fotografija, Gremi nagrada, Irska – detalji su koji ostaju iza velike pevačice

Irska muzička legenda Šinejd O’Konor umrla je u 56. godini nakon godina bitke sa mentalnim zdravljem i 18 meseci nakon što je preminuo njen 17-godišnji sin Šejn.

Pevačica je postala slavna širom sveta 1990. po obradi pesme "Nothing Compares 2 U" 1990. godine, koja je proglašena svetskim singlom broj jedan na Bilbord muzičkim nagradama.

U saopštenju, njena porodica je rekla: "Sa velikom tugom objavljujemo smrt naše voljene Šinejd. Njena porodica i prijatelji su uništeni i zatražili su privatnost u ovom veoma teškom trenutku.”

Šinejd O’Konor objavila je 10 studijskih albuma. Ove godine dobila je inauguralnu nagradu za klasični irski album na RTE Choice Music Avards. Pevačica je dobila ovacije dok je nagradu, za Ne želim šta nemam, posvetila "svakom i svakom članu izbegličke zajednice Irske“.

"Vrlo ste dobrodošli u Irsku. Mnogo te volim i želim ti sreću“, rekla je ona.

Imaja je troje dece.

Prešla je na islam 2018. i promenila ime u Šuhada Sadakat, iako je nastavila da nastupa pod imenom Šinejd O’Konor. Godine 2021. objavila je memoare "Sećanja“, dok je prošle godine film o njenom životu režirala Ketrin Ferguson. Godine 1992. Šinejd O’Konor pocepala je fotografiju pape Jovana Pavla II u emisiji Saturdai Night Live.

O’Konor je rođena u problematičnoj porodici u Dablinu 8. decembra 1966. godine.

Kasnije je tvrdila je da su problemi sa njim mentalnim zdravljen počeli jer ju je majka fizički i seksualno zlostavljala kao dete.

Anđeoski glas, prelepo lice i tanana figura Šinejd O’ Konor osvojili su čitav muzički svet početkom devedesetih godina.

U to vreme,publika i kritičari bili su opčinjeni njenim talentom i nesvakidašnjom pojavom.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu