Ekonomija

26. 7. 2023. / 21.55

Crna Gora vraća dug Jugobanci

Kredite, koje je Jugobanka dala Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu pre četrdesetak godina, odlukom suda sad mora da plati Crna Gora – oko sedam i po miliona evra

Jugobanka AD Beograd u stečaju, pokrenula je prinudno izvršenje u cilju naplate potraživanja od Instituta "Dr Simo Milošević“ u Igalu. Rešenje o izvršenju poslato je Centralnoj banci Crne Gore, i do blokade računa bi moglo da dođe svakog trenutka na iznos od oko sedam i po miliona evra, prenosi danas Televizija Herceg Novi.

Iz Instituta su uputili žalbu na ovo rešenje, ali ona ne odlaže izvršenje.

Privredni sud u Podgorici priznao je 2021. godine odluku beogradskog suda, kojom je Institut Igalo obavezan da Jugobanci u stečaju isplati 3,67 miliona evra duga za kredit od pre tri decenije, što je potvrdio i Apelacioni sud.

Kada se na taj iznos dodaju kamate i parnični troškovi, dug Instituta je dostigao 7,5 miliona evra.

Iako je Vlada, koja je vlasnik 56,4 odsto akcijskog kapitala u Institutu Igalo, još 2009. godine donela zaključak da će, u slučaju da Institut izgubi spor, preuzeti dugove, to do sada nije uradila, pa je poverilac dve godine nakon konačne sudske presude pokrenuo prinudno izvršenje blokadom računa i zabeležbom rešenja o izvršenju na imovinu Instituta.

Dug Instituta Igalo odnosi se na kredite iz 1981. i 1987. godine, a sudski postupak se vodio od 1994. godine. Presudu u korist banke Privredni sud u Beogradu doneo je u junu 2018. godine, što je potvrdio i Apelacioni sud godinu kasnije. Zaštitnik je u ovom sporu podneo reviziju Vrhovnom kasacionom sudu, ali je i ona odbijena.

Presude beogradskih sudova potvrdili su Privredni i Apelacioni sud u Crnoj Gori.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu