Odnos prema ratnim zločinima

Kult ratnog zločinca: Mural Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

27. 7. 2023. / 7.34

BiH: Studentkinje suspendovane sa studija zbog veličanja Ratka Mladića

Studentkinjama sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i bezbednost Valentini Vujičić i Slađani Todić onemogućen je nastavak studija u trajanju od tri godine, saopštio je Univerzitet u Sarajevu

Protiv ove dve studentkinje je bio pokrenut disciplinski postupak, jer su 11. jula, na dan obeležavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, veličale Ratka Mladića.

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, veličanje ratnih zločina je krivično delo, prenosi RSE. U saopštenju Fakulteta za kriminalistiku navedeno je da su studentkinje počinile težu povredu discipline, što grubo narušava ugleda Univerziteta u Sarajevu.

"Koristim priliku da pozovem sve studente Univerziteta u Sarajevu da se uzdrže od korišćenja govora mržnje, uvredljivog, seksističkog i diskriminatornog govora, jezika podela i drugih srodnih narativa, vodeći računa o pozitivnopravnim propisima, njihovom ličnom ugledu i ugledu Univerziteta, kao i dalekosežnim štetnim posledicama koje takvi narativi imaju u našem društvu", naveo je dekan Jasmin Ahić.

Vujičić i Todić su u međuvremenu dobile poziv direktora Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina da studiranje nastave na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu. Na konferenciji za novinare 19. jula rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj izjavio je da će sarajevski Univerzitet razmotriti saradnju sa beogradskim, ukoliko te dve studentkinje nastave studije u Srbiji.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 13. jula formiralo predmet protiv studentkinja na osnovu prijave Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Generalni direktor firme “Sarajevo-gas” Nedeljko Elek je 15. jula bio potvrdio da će, na poziv direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, koji je se nalazi na američkoj crnoj listi, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu, pisao je N1 Sarajevo. 

Elek je tom prilikom rekao da će Slađana i Valentina biti stipendistkinje države Srbije, da će im biti obezbeđen smeštaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troškova studija snositi preduzeće Sarajevo-gas.“

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu