Komentar

Gađanje na Pasuljanskim livadama: Aleksandar Vučić,, Milorad Dodik, Miloš Vučević i načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

27. 7. 2023. / 14.43

Vojnički šamar Vučiću

Predsednik Srbije održao je bukvicu profesionalnim srpskim vojnicima da treba da uzmu metle u ruke i čiste kasarne i isprozivao o istom trošku brigadnog generala Miroslava Talijana, na način na koji se inače iživljava na ministru Momiroviću ili direktoru „Puteva Srbije“ Drobnjaku ne bi li istakao svoju dominaciju. Usledio je oštar odgovor vojnika

"Ma nemoj, teško ti da čistiš krug! Gde je Talijan, koliko sam to puta čuo od Talijana, milion puta… što mi da čistimo krug? A što da ne čistiš krug, što ti je teško da očistiš iza sebe. To ti je problem, 15 minuta dnevno problem“, reči su kojima je u utorak posle vežbe na Pasuljanskim livadama predsednik Srbije i samoproklamovani vrhovni komandant vojske pokazao koliko ne poznaje  problematiku u vojsci, koja je profesionalna i čiji pripadnici imaju ugovor o radu sa državom koji tačno precizira prava i obaveze.

Iako je mislio da prekori brigadnog generala Miroslava Talijana, komandanta 72. Brigade za specijalne operacije, iskusnog ratnika, a istovremeno i doktora nauka, bivšeg načelnika Vojne akademije, on mu je podigao ugled kod pripadnika vojske jer se ispostavilo da se on neštedimice bori za njihova prava i "milion puta“ traži od Vučića da specijalci ne troše svoje radno vreme i energiju čisteći krug kasarne ili ribajući toalete.

Pročitajte još Otvoreno pismo srpskih vojnika predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Onaj ko je bio u kasarni 72. brigade u Pančevu zna da su specijalci disciplinovani, da iza sebe ne ostavljaju nered i smeće, brinu čak i gde će odbaciti pikavce, ali postoje neke stvari koje jednostavno nisu u obavezi da rade – da umesto vežbi na poligonu preko leta uzmu kose u ruke i kose travu po krugu, ili da ujesen troše vreme na sakupljanje lišća. To se nekad radilo u JNA, ali bila je u pitanju vojska na odsluženju obaveznog roka, tada se 12 ili 15 meseci 24 sata dnevno boravilo u kasarni, pa su imali slobodnog vremena da to rade po naredbi.

Vučić je, očigledno, recidiv tog vremena, a niko od saradnika nije hteo, ili nije smeo, da mu objasni da je vojska sad profesionalna i da posle radnog vremena vojnici idu kući, kao i da postoje ugovori o radu.

Vučićev traktat o kiši

"Ako si vojnik, biće teških, biće loših stvari. Nekad nećeš da jedeš ovako, nekad će ti biti masno, rizi-bizi, nekad će pasulj da ti bude loš, nekad će da bude malo mesa, više kostiju, nekad ovako-onako. Pa šta? Pa šta?“, objasnio je "strateg“ Vučić, koji je zamerio vojnicima da im smeta da idu po kiši. "E, što to njega teraš da ide po kiši. E, pa zato što ne može da bude specijalac ako neće da ide po kiši. I ne možeš da imaš toliku platu ukoliko nećeš da ideš po kiši“, izgovorio je u svom "monologu protiv sebe“ Vučić.

Da li su ga loše obavestili, ili je on u svojoj percepciji stvorio priču da vojnicima smeta kiša, da je ikad upitao komandante 72. Ili 63. Brigade, ili odreda za posebne namene "Kobre“, saznao bi da se niko od njihovih pripadnika nije žalio na kišu, niti na uslove pod kojima imaju obuku, a oni su "pakleni“, smetaju im neke druge stvari.

Potpuno uništenje Vojska Srbije

I onda mu je sutradan stigao "šamar“ u vidu otvorenog pisma Vojnog sindikata Srbije, jedinog reprezentativnog, koji mu je poručio da je takvom ishitrenom izjavom javno pokazao da ima potpuno pogrešnu percepciju o tome šta je vojska, naročito ona potpuno profesionalna, i kako ona danas, u 21. veku, treba da izgleda.

"Ali ne zameramo mi to vama, već onima oko vas kojima toliko slepo verujete, a koji su najveći krivci za potpuno uništenje onoga što se nekad zvalo Vojska Srbije. Da dobro ste čuli, potpuno uništenje i obesmišljavanje svega što je nekad činilo vojsku u Srbiji i ono sa čime se ona poistovećivala“, konstatovao je sindikat.

Pročitajte još Kamufliranje stvarnog brojnog stanja

"Nije normalno da profesionalac kome ćete sada dati platu veću od pilota MIG-29, po ceo dan treba u rukama da drži trimer, metlu i grabulje, umesto da održava fizičku kondiciju, puca i uvežbava taktičke radnje. Da li policajci po policijskim stanicama i oko policijskih stanica sade cveće, kose travu i čiste toalete? Zašto i njima ne kažete da je normalno da to rade? Zašto u Predsedništvu imate čistačice i radnike koji održavaju zelenilo?“.

Na ovo pismo Vučić još nije reagovao, a teško i da hoće. Naravno da neće ni vojni vrh jer dobro znaju o čemu se radi i koliko ljudi odlazi. Kao i da nemaju rešenje kako sprečiti nezadovoljstvo u vojsci kad novih 250 "specijalaca“, na brzinu selektovanih, od kojih neki samo sa osnovnom školom, budu imali platu veću od svojih starešina – pukovnika ili generala.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu