Politika

Onemogućena inicijativa opozicije

Foto: Screenshot

27. 7. 2023. / 18.50

Opozicija sprečena da dopre do Ustavnog suda

Sekretar Skupštine Srđan Smiljanić nije hteo da potpiše zahtev opozicije za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, a predsednik Aleksandar Vučić ga je ukazom potpisao, čime je onemogućio da taj zahtev stigne do Ustavnog suda

Opozicioni poslanici ipak nisu uspeli da Ustavnom sudu predaju svoj zahtev za ocenu ustavnosti izglasanog Zakona o planiranju i izgradnji.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, uz opstrukciju sekretara Skupštine Srđana Smiljanića, požurio da ukazom potpiše Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, upravo da bi se onemogućila inicijativa za zaštitu ustavnosti jer znaju da je zakon neustavan, rekli su danas novinarima predstavnici parlamentarne opozicije.

"Sekretar Skupštine Srđan Smiljanić nije hteo da potpiše zahtev za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji je u sredu podnelo 84 poslanika, ali je potpisao ukaz predsednika Srbije Aleksandra Vučića i proglašenju tog zakona“, izjavila je novinarima poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović.

Ona je na konferenciji za medije ispred Skupštine izjavila da je zahtev mogao da se preda sve do proglašenja zakona, odnosno do njegovog stupanja na snagu. "Desilo se jutros da smo saznali preko e-portala Narodne skupštine da je ukazom ovaj zakon proglašen, što znači da mi zahtev za zaštitu zakonitosti i ustavnosti ne možemo predati", objasnila je Nestorović.

Kako je istakla, Ustavni sud je bio u obavezi da po tom zahtevu reši u roku od sedam dana.

"Ovako možemo samo da iskoristimo mogućnost inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti o kojoj Ustavni sud može da rešava dve do tri godine", objasnila je Nestorović i naglasila da je Smiljanić poslanike opstruisao i prekršio niz odredbi Poslovnika o radu Skupštine.

Napomenula je da su u sredu tokom dana proveravali da li je odobren zahtev za ocenu ustavnosti, ali da su jutros kontaktirali sa Sekretarijatom gde im je rečeno da sekretar nije tu i da ne može da potpiše zahtev. "Našem zahtevu nije udovoljeno, ali je zato vrlo rado mogao da potpiše izglasani zahtev predsedniku Aleksandru Vučiću, koji ga je ukazom i proglasio", rekla je Nestorović.

"Vučić je požurio da ukazom potpiše zakon upravo da ne bi našu inicijativu“, rekao je poslanik Đorđe Miketić.

"Pozivam sve investitore koji su se juče i jutros radovali da će od ovog zakona profitirati i sve tajkune koji su otvarali šampanjce, da ne žure zato što će ovaj zakon svakako biti proglašen neustavnim i svakako ćemo se mi kao narodni poslanici truditi da prvu stvar koju budemo uradili u nekom sledećem sazivu ovaj zakon oborimo", poručio je Miketić.

Pozvao je građane da se pridruže protestu "Srbija protiv nasilja" u subotu u 20 časova ispred Skupštine.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu