Beograd

Foto: IDR Pijaca Skadarlija/ Portart

31. 7. 2023. / 10.31

Rušenje Bajlonija: Lepša pijaca ili novi tržni centar

Iz pokreta Ekološki ustanak upozoravaju da čuvenu stogodišnju beogradsku pijacu planiraju da pretvore u tržni centar, pod izgovorom izgradnje metro stanice

Zvanično se zove Pijaca Skadarlija, ali je svi znaju kao Bajlonijeva pijaca. Nazvana po Čehu Ignjatu Bajloniu, nastala je između dva svetska rata u blizini njegove pivare i od 1927. godine Beograđani je tako zovu. Za skoro vek svog postojanja postala je prepoznatljiv deo i simbol ovog dela grada.

S toga i ne čudi da sam pomen da bi tu nešto moglo da se menja uzburka emocije i izaziva reakcije javnosti. 

Novi plana

Prošle godine Grad Beograd raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Bajlonijeve pijace, ali ga je ubrzo poništio zbog, kako je tada objašnjeno, "preraspodele aktivnosti“ s JKP "Beogradski metro i voz“.

Mediji su tada pisali da bi prema tom planu Bajlonijeva pijaca trebalo da bude urađena po uzoru na Palilulsku, odnosno da bude potpuno srušena i da na njenom mesto bude sagrađen komplek sa podzemnom garažom.

Sada je objavljen novi plan.

Prema njemu, kod pijace Skadarlija Planom generalne regulacije (PGR) šinskih sistema u Beogradu, planira se izgradnja metro stanice, a iz dokumenata koji su na javnom uvidu do 1. avgusta, vidi se da je u planu i potpuna rekonstrukcija pijace, kao i izgradnja pozemne garaže, piše Ekapija.

Prema planu, pijačni prostor je definisan na dva nivoa – gornji otvoreni prostor pijace na trgu i suterenski prostor pijačne hale. Pijačni plato je denivelisan i formira se gornji plato sa pristupom iz zone oko Bitef teatra i donji trg pristup iz pravca Skadarske ulice.

Središni prostor pijace je natkriven, funkcionalno organizovan na način da zadovoljava higijenske uslove modernog pijačnog prostora. U okviru pijace planirana je javna garaža kapaciteta 305 vozila.

Šta se valja iza brega?

Iz pokreta Ekološki ustanak upozoravaju da čuvenu stogodišnju beogradsku pijacu planiraju da pretvore u tržni centar, pod izgovorom izgradnje metro stanice.

"Bajloni je već rekonstruisan 2016-te godine, a najavljeni metro, u najboljem slučaju neće proći ovuda do 2030. godine. Ovo je još jedna koruptivna šema kako da unište jezgro našeg grada, opljačkaju budžet i pripreme teren za novu megalomansku gradnju", objavljeno je na fejsbuk stranici Ekološkog ustanaka. 

Kako se navodi, oni se protive "da našu divnu pijacu, istorijski biser grada pretvaraju u nekakvu skalameriju poput Palilulske pijace, niti novo brdo betona – već da sačuvamo Bajloni – jer je to srce beogradskog duha i biser naše istorije. Na tom mestu je oduvek počinjao žamor, poznanstva, cenkanje, osmesi, život."

S druge strane, bivši gradski urbanista Đorđe Bobić rekao je za Novu da ne raspolaže detaljima, ali da otprilike zna kako je celokupna ideja o Bajlonijevoj pijaci zamišljena. 

"Mislim da je to okej priča, ukoliko se metro uopšte bude gradio. Ta tačka, Bajlonijeva pijaca je jedno od centralnih mesta u gradu. Stara ideja je da se ona rekonstruište i napravi na drugi način i da se integriše sa metroom“, kaže Bobić.

Sagovornik Nove dodaje da je to deo metro sistema, ali da je sada govoriti o toj stanici – marketinška priča vlasti.

"Saznao sam pre mesec dana da je ta liniija metroa Savskom ulicom biti teško izvodljiva i da će koštati užasno mnogo novca jer je geološki izveštaj bio neispravan i nisu registrovane neke kanalizacione cevi“, kaže Bobić.

Sve to Bobiću deluje jako neozbiljno, a kada je reč o rekonstrukciji pijace, kaže da bi bilo sjajno da se to napravi.

Bobić smatra i da sve beogradske pijace zahtevaju neke nove aspekte poput evropskih.

B.G./Ekapija/Nova.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu