Beograd

Foto: Fonet

31. 7. 2023. / 17.11

Doktorova kula, još jedan spomenik kulture u Beogradu koji propada

Urušavaju se plafoni, podovi, sve u zgradi u kojoj je 1861. osnovana Prva psihijatrijska bolnica na Balkanu i koja je pod zaštitom države. Tu, u autentičnom ambijentu, snimam je film o Petru Kočiću. I danas je u njoj smeštena Psihijatrijska klinika

Doktorova kula, ime pod kojim je poznata Prva psihijatrijska bolnica na Balkanu, je spomenik kulture od velikog značaja i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Pa ipak, Doktorova kula je potpuno urušena i nezaštićena. U nju može svako da uđe.

Plafoni nekoliko prostorija na spratu i njihovi podovi se urušavaju. Prostorije u prizemlju su nekad korišćene za muzejsku postavku i na zidovima se i sada vide fotografije srpskih lekara i istorijskih ličnosti, a po podu su razbacani stari protokoli bolesnika i istorije bolesti.

Foto: FoNet

Na sajtu Zavoda za zaštitu posmenika kulture Beograda piše da je zgrada "podignuta  1824. godine za dr Vitu Romitu, jednog od prvih lekara obnovljene Srbije. Zbog svog oblika, spoljnih zidova od neobrađenog kamena i malih prozora u prizemlju u narodu je prozvana Doktorova kula. Zidana je od mešovitog materijala – kamena i opeke. Konstrukcija unutrašnjih zidova je drvena sa ispunom od opeke ili ćerpiča. Tavanice su drvene. Zgrada sjedinjuje u sebi odlike kule, konaka i palate i spada među prve veće objekte građene u Srbiji posle Drugog srpskog ustanka. Namenu zdravstvene ustanove zgrada je dobila 1861. godine. I danas je u njoj smeštena Psihijatrijska klinika.“

U novije vreme Doktorova kula se pročula kao mesto gde je 2016. godine sniman dvodelni televizijski biografski film "Slepi putnik na brodu ludaka“ Gorana Markovića po scenariju Vuleta Žurića, o poslednjim danima srpskog književnika Petra Kočića. Igra ga Igor Đorđević.

U vreme snimanja Doktorova kula je bila u boljem stanju nego danas, pa se može reći da je ovaj film sačuvao uspomenu na nju.

Iz Zavoda za zaštitu se povodom urušavanja spomenika kulture nisu oglasili.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu