Kultura

Foto: Milovan Milenković

10. 8. 2023. / 10.15

Prirodnjački muzej: Da li će jubilej dočekati u novoj zgradi?

Nakon više od 120 godina kako Prirodnjački muzej u Beogradu nema svoju namensku zgradu, Ministarstvo kulture i ovaj muzej najavili su njegovu selidbu i izgradnju namenske zgrade na prostor kompleksa „Parka prijateljstva“ na Novom Beogradu

Prvi put od njegovog osnivanja 1895. godine, Prirodnjački muzej dobiće svoju namensku zgradu i to na Novom Beogradu. Centralna zgrada Prirodnjačkog muzeja trenutno se nalazi u Njegoševoj, dok se Galerija ovog muzeja nalazi na Kalemegdanu. Nova namenska zgrada, kako je najavljeno, trebalo bi da bude izgrađena na u "Parku prijateljstva“ blizu Ušća.

"Mi smo u zgradi u Njegoševoj u privremenom smeštaju, i tu nismo ni nosioci stanskog prava. Ovo je zgrada Beograda koju smo mi dobili na korišćenje. Nama je ovde tesno, pretesno. Ovde su i naše kancelarije, a ne samo zbirke muzeja“ rekao je Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja za portal "Vremena“.

Tačno vreme kad bi nova zgrada trebalo da bude spreman za useljenje, još nije poznato. Spasić kaže da je urbanističko-arhitektonski konkurs planiram već za jesen ove godine.

"Planirano je da u oktobru bude raspisan urbanističko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje zgrade. Trajaće oko tri meseca, pa očekujemo da ćemo do januara ili februara dobije to rešenje. Tokom 2024. godine bi trebalo da se prikupi urbanističko-tehnička dokumentacija, i da se nakon toga krene sa izgradnjom. Nadamo se da ćemo do 2025. godine ući u finalni proces“, naveo je Spasić.

Nova zgrada muzeja u "Parku prijateljstva“, prema njegovim rečima, biće veliki korak ka realizaciji ideje o formiranju muzejske četvrti u Beogradu, koja će dati značajan zamah razvoju kulturnih dešavanja i muzejskog života.

Upitan o budućnosti Galerije Prirodnjačkog muzeja, Spasić kaže da o planovima za nju sada može da komentariše samo na osnovu ličnih želja.

"O samoj Galeriji, odnosno šta će se sa njom desiti nemamo još uvek odgovor, ali mi bismo voleli da ta Galerija ostane kao mesto za neka predavanja ili izložbe. Takođe, bila bi idealna i da takva ostane kao neka vrsta najave za našu zgradu na Novom Beogradu“, rekao je Spasić.

Za smeštaj, normalan rad i potpuno ostvarivanje zaštite i čuvanja muzejskih zbirki Prirodnjačkog muzeja planiran je prostor od oko 15.000 metara kvadratnih na tri nivoa, od čega nekoliko hiljada kvadratnih metara za izložbene sale.

Izgradnja nove zgrade, navode u  Prirodnjačkom muzeju, ključni je korak u rešavanju jednovekovnog problema adekvatnog smeštaja jednog od najstarijih i najvažnijih muzeja u zemlji. Trenutno se u Prirodnjačkom muzeju, u nenamenskoj zgradi nekadašnje Prve ženske gimnazije u Beogradu, čuva 125 zbirki s blizu dva miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, životinja i lovačkih trofeja, koje imaju neprocenjivu naučnu, muzeološku i kulturnu vrednost.

I.S./FoNet

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu