Društvo

Foto: Ana Paunkovic/FoNet

9. 8. 2023. / 15.17

Grafitom na Prajd Info centru otpočeta kampanja Beograd Prajda

„Imajući u vidu da je Prajd info centar 18 puta vandalizovan, a da niko od počinilaca za to nije kažnjen, Beograd Prajd je odlučio da preduhitri huligane. To je i prilika da slogan Prajda 2023 'Nismo ni blizu' dopre do što većeg dela javnosti”, navodi se u saopštenju

Iako su se mnogi zabrinuli da su Prajd Info centar 19. put vandalizovali homofobični napadači, Beograd Prajd je danas saopštio da je u pitanju performans aktivista kojim se započinje kampanja za ovogodišnji Beograd Prajd

Fotografiju Prajd Info centra na kojoj se vidi da je lokal išaran roze grafitom na kome se čita “Nismo ni blizu“ obišao je društvene mreže kada ju je u utorak podelio Beograd Prajd na svojim profilima. Kako je slika tada podeljena bez ikakvog konteksta, mnogi su izrazili svoju zabrinutost misleći da je u pitanju novi napad na objekat Prajd Info centra. Ipak, Beograd Prajd je u sredu objavio da će parola ovogodišnje Parade ponosa biti ista kao i tekst grafita "Nismo ni blizu“, a da je “vandalizovanje” lokala ovog puta izvedeno kao deo performansa za početak kampanje.

Navodi se da su aktivisti ispisali grafit na Prajd info centru kako bi skrenuli pažnju na verbalne i fizičke napade kojima su izloženi.

Foto: Ana Paunković/FoNet

"Imajući u vidu da je Prajd info centar 18 puta vandalizovan, a da niko od počinilaca za to nije kažnjen, Beograd Prajd je odlučio da preduhitri huligane. To je i prilika da slogan Prajda 2023 ‘Nismo ni blizu’ dopre do što većeg dela javnosti”, navodi se u saopštenju

Tvrdi se da slogan “Nismo ni blizu” oslikava borbu LGBT pokreta za ravnopravnost, dostojanstvo i ljubav.

"Nismo ni blizu, jer je nasilje prema LGBT građanima Srbije i dalje široko zastupljeno. Istopolne zajednice i dalje nisu pravno prepoznate i regulisane. Nismo ni blizu, jer naše zdravstvo i zakoni i dalje sistemski diskriminišu transrodne osobe”, konstatuje se u saopštenju.

Nedelja ponosa trajaće od 4. do 10. septembra, a Prajd šetnja biće održana 9. septembra u 16 časova, navodi se u saopštenju.

Zahtevi Beograd Prajda su usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, rodnom identitetu i pravima interseks osoba, brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT zajednici.

Traži se i usvajanje lokalnih akcionih planova za razvoj LGBT zajednice, izvinjenje građanima koji su bili progonjeni pre 1994. godine zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

I.S/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu