Jovanjica: Služba u službi kriminala

Ispektori koji su razotkrili plantažu marihuane Jovanjica: Dušan Mitić i Slobodan Milenković

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

17. 8. 2023. / 7.18

U novom broju: Pošteni policajci na nišanu režima

Od uhođenja načelnika Slobodana Milenkovića koji je razotkrio Jovanjicu preko kontrole medija do komunikacije vlasnika imanja Jovanjica Predraga Koluvije sa bivšim direktorom BIA i aktuelnim ministrom policije Bratislavom Gašićem – toliko dokaza isplivava o povezanosti tajne službe sa jednim od najvećih slučajeva organizovanog kriminala da to više niko ni od okrivljenih, ni od državnih funkcionera i ne pokušava da sakrije

Javna je tajna da BIA čini sve da zagorča, ali i ugrozi i živote i karijere inspektora Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodana Milenkovića, Dušana Mitića i drugih inspektora iz tog odeljenja. Njihov “greh” je to što su, prema optužnici, razotkrili najveću fabriku skanka u Evropi Jovanjicu, gde je pronađeno više od 1,6 tona marihuane i skanka. I dok triler u svakom trenutku preti da preraste u zločin, nadležni iz bezbednosnog i pravosudnog sistema glasno ćute.

Pored Bezbednosno-informativne agencije, i Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije već skoro četiri godine proverava sve što rade. Snima se i analizira svaki njihov korak.

Osim informacije da je naručena likvidacija inspektora, državni funkcioneri i ne kriju da pokušavaju da ih smene, uhapse i po svaku cenu oteraju iz policije.

Pročitajte još Svedočenje inspektora Mitića: "Jovanjica“ je radila pod okriljem države

U svemu učestvuju i advokati u javnosti poznati kao oni koji se više zalažu za zataškavanje brljotina tajnih službi nego za interes svojih klijenata.

Od kraja 2019. godine, pred očima svih građana besramno se odvija i mehanizam za uništenje inspektora.

Išli su u dva navrata na poligraf, a režimski tabloidi im crtaju metu na čelo označavajući ih kao državne neprijatelje i mafijaše. Bivša operativka BIA i funkcionerka MUP-a Dijana Hrkalović, inače okrivljena pred sudom za organizovani kriminal, nazvala je u tabloidima načelnika Milenkovića narko-dilerom, trudeći se da uz sijaset uvreda kompromituje i njegov privatni život. Zatim su baš zbog reči Hrkalovićeve tužioci, u čijem je imenovanju na pozicije učestvovao lično Vulin, rešili da im je to dovoljan povod da ga pozovu na saslušanje.

Deo državnog vrha, tajnih službi i pravosuđa svoje poteze više i ne pokušava da opravda, već javno “rade o glavi” inspektorima…

 

Pročitajte ceo tekst Jelene Zorić u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (17. avgusta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu