Samit u Johannesburgu

OKRETANJE OD ZAPADA: Manmohan Sing, Si Đinping, Jakob Zuma, Dilma Rusef i Vladimir Putin na petom samitu BRIKS-a

Foto: Vreme

24. 8. 2023. / 11.22

Kina i Rusija pokazale dominaciju: BRIKS ipak primio nove članice

Uprkos internim nesuglasicama grupe o proširivanju, BRIKS poziva šest novih članica. Poziv je upućen Iranu, Saudijskoj Arabiji, Argentini, Etiopiji, Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštio je brazilski portal „Uol“ pozivajući se na nacrt završnog dokumenta samita

Ekonomska koalicija tržišta u razvoju BRIKS-a odlučila je da proširi pozivnice za članstvo šest zemalja, rekao je južnoafrički predsednik i sadašnji predsedavajući BRIKS-a Siril Ramafosa.

Alijansa BRIKS-a, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika pozvaće Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da se pridruže, rekao je Ramafosa u govoru objavljenom na društvenoj mreži X.

"BRIKS je raznolika grupa nacija“, rekao je Ramafosa.

"To je ravnopravno partnerstvo zemalja koje imaju različite poglede, ali zajedničku viziju za bolji svet. Kao pet članica #BRICS-a, postigli smo dogovor o vodećim principima, standardima, kriterijumima i procedurama procesa proširenja #BRICS-a.

"Poštujemo viziju rukovodstva BRIKS-a i cenimo uključivanje UAE kao člana ove važne grupe. Radujemo se kontinuiranoj posvećenosti saradnji za prosperitet, dostojanstvo i dobrobit svih nacija i ljudi širom sveta“, rekao je predsednik UAE Mohamed bin Zajed na X-u.

Širenje alijanse uprkos internim nesuglasicama

Kina se zalagala za širenje BRIKS-a kako bi povećala svoj politički uticaj usred rastućeg rivalstva sa SAD. Za Rusiju se radi o traženju novih saveznika u trenutku kada je podvrgnuta zapadnim sankcijama zbog  rata u Ukrajini. Brazil i Indija su se dugo protivili brzom širenju bloka, a Nju Delhi je bio oprezan zbog povećanja kineskog uticaja u klubu.

Dok se BRIKS bori da ispuni svoj ekonomski potencijal, on sebe projektuje kao geopolitičku alternativu svetskom poretku koji predvode SAD, pozicionirajući se kao predstavnik globalnog juga. Nove članice žele da iskoriste uticaj i ekonomski uticaj BRIKS-a.

Neizvesna dinamika grupe

Gustavo de Karvaljo, politički analitičar i viši istraživač na Južnoafričkom institutu za međunarodne poslove, rekao je da će buduće nove članice ne samo povećati vidljivost bloka BRIKS-a, već će takođe pružiti priliku učesnicima koalicije da trguju jedni s drugima. u lokalnim valutama.

"Još uvek je neizvesno šta će se desiti sa dinamikom grupe, ali jasno je da to donosi novi prostor za trgovinu unutar globalnog juga. Veliki deo argumenata u saopštenju odražavao je kolektivni stav o potrebi za promenom međunarodnih institucija, posebno međunarodnih finansijskih institucija poput Svetske banke, MMF-a i STO“, istakao je on.

Kombinovane 23 zemlje su zvanično podnele zahtev za članstvo u BRIKS-u, uključujući šest za koje je Ramafosa rekao da su pozvane. Afričke zemlje, Nigerija i Gana, izrazile su neformalni interes.

Z.S/CNBC/DW

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu