Beograd

Borka Pavićević Borka Pavicevic Foto: Milovan Milenkovic

Foto: Milovan Milenković

24. 8. 2023. / 18.51

Komisija za nazive ulica: Odbijena Borka Pavićević, a ubijeni romski dečak na čekanju

Zbog glasova članova SNS i SPS odbijen je predlog da se trg blizu Slavije nazove imenom velike borkinje za ljudska prava. Da je park na Slaviji nazvan po Dušanu Jovanoviću, bio bi prvi koji je u Srbiji ikad nazvan po nekom Romu

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda, danas je donela dve odluke koje će biti pridodate nemalom spisku pogrešnih.

Naime, kako je objavio Vladimir Pajić odbornik Pokreta slobodnih građana u Skupštini grada Beograda, Komisija nije prihvatila predlog da se trg u blizini Slavije nazove imenom Borke Pavićević, a kako je objavila Inicijativa A11, Komisija je danas odložila odlučivanje o inicijativi za preimenovanje parka na Slaviji u "Park Dušana Jovanovića".

"Doći će bolje vreme koje će razumeti njen značaj i ulogu", napisao je Vladimir Pajić na društvenoj mreži X.

Četiri člana Komisije je glasalo za, jedan je protiv a članovi iz Socijalitičke partije Srbije (SPS) i Srpske napredne stranke (SNS) bili su suzdržani, te tako nije došlo do većine za usvajanje inicijative da se trgić na Slaviji nazove imenom Borke Pavićević.

"Očekivano je bilo da katastrofalna politika devedesetih koja se ponavlja neće podržati ovako nešto", izjavio je Pajić za "Danas“.

Prema njegovim rečima, građanska obaveza i dužnost je da se o Pavićević govori, kao i da se njen rad i zalaganje za mir cene.

A ako treba podsećati, Dušan Jovanović je bio četrnaestogodišnji romski dečak koji je 18. oktobra 1997. godine u Beogradskoj ulici, nedaleko od svog doma i parka na Slaviji, tragično nastradao tako što je brutalno pretučen.

A11 dodaje da je njegovo ubistvo bilo motivisano rasnom mržnjom.

Inicijativu o preimenovanju parka na Slaviji u Park Dušana Jovanovića podneli su njegova porodica i Inicijativa A 11, a podržalo ju je Dušanovo odeljenje OŠ "Vladislav Ribnikar" i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Da je Komisija za spomenike i nazive ulica prihvatila njihovu inicijativu, to bi bio prvi park u Srbiji koji je ikad nazvan po pripadniku romske zajednice.

S.Ć./ Danas/FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu