Kultura

Iz predstave "Poetesa"

Foto: SNP

24. 8. 2023. / 20.39

Jubilarni Novi Tvrđava teatar otvara „Poetesa“

U „Vili Stanković“ u Čortanovcima do kraja avgusta biće prikazivane predstave na otvorenom, kao i prethodnih deset godina ovog festivala. Izabrane su one koje će oduševiti publiku, rekla je Vida Ognjenović, selektorka

Sutra počinje deseti pozorišni festival "Novi Tvrđava teatar“. Kao i do sad, biće održan na otvorenom, u prostoru "Vile Stanković“, u Čortanovcima. Otvoriće ga koprodukcija festivala i Srpskog narodnog pozorišta "Poetesa“ rediteljke Vide Ognjenović, umetničke direktorke i selektorke "Tvrđve teatra“.

Za šest dana festivala biće prikazano pet takmičarskih predstava i jedna u čest pobednika.

"Poetesa“ je, prema najavi njene autorke, premijera na otvorenom. To je priča o Milici Stojadinović Srpkinji (igra je Nataša Stanišić), scenska rasprava o uzrocima njene nesnađenosti između porodičnih obaveza i želja.

Za jubilarno izdanje festivala, izabrani su "Kabare Jugoslovenke“ Ivana Lea Lema, splitskog reditelja i pisca, "Razvojni put Bore Šnajdera" Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina i izvođenju JDP, "Što na podu spavaš", Kokana Mladenovića u koprodukciji SNP-a, pozorišta Gavela i NP Sarajevo, i monodrama "Frankamente", projekat glumice i rediteljke Petre Blašković, u produkciji Istarskog narodnog kazališta, Gradskog kazališta Pula.

"Imamo 10 godina iskustva i za tu deceniju valjda smo nešto naučili“, rekla je Vida Ognjenović . "Potrudili smo se da repertoar bude raznovrstan a jedini kriterijum u izboru, bio je, dobra predstava. Predstave za jubilarni festival su birane s namerom da oduševe našu festivalsku publiku“, rekla je Vida Ognjenović.

Jubiljel "Novog Tvrđava teatra“ je i povod za sećanje na godine pre, kad je bio samo "Tvrđava teatar“ i kad je održavan u Smederevu dok nova lokalna vlast nije odlučila da ga ukine.

S.Ć./Večernje novosti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu