Obrazovanje

Foto: Tanjug

28. 8. 2023. / 14.50

Prosvetari ministarstvu: Preporučili ste sve suprotno od onoga što treba

Umesto da nastavnici budu rasterećeni i posvete se vaspitanju učenika, dobili su vrlo jasno obaveštenje da svi obrazovni sadržaji i ishodi moraju da budu ostvareni, kao da prethodna školska godina nije prekinuta

Smernice Minsitarstva prosvete za realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u školama su nedostatne, nerealne i ne markiraju ključne probleme u obrazovanju, rečeno je na predstavljanju preporuka za rad škola u čijoj su izradi učestvovali stručnjaci okupljeni oko udruženja "Koraci".

Predstavnica Sindikata Nezavisnost Vesna Vojvodić je rekla da smernice Ministarstva predstavljaju sve suprotno od onoga što bi trebalo da bude, a da su nastavnici, umesto da budu rasterećeni i posvete se vaspitanju učenika, dobili vrlo jasno obaveštenje da svi obrazovni sadržaji i ishodi moraju da budu ostvareni, kao da prethodna školska godina nije prekinuta.

Ona je istakla da će u novoj školskoj godini nastavnici morati da nadoknade propuštene nastavne sadržaje pri čemu će morati da pričaju sa decom o važnim vrednostima demokratskog društva.

Vojvodić je rekla da će nastavnici svakoga dana morati sebe da uveravju da sve to ima smisla i da oni sve to mogu da ostvare ili će dići ruke i uraditi samo onoliko koliko mogu.

Gde je podrška?

Profesor Aleksandar Baucal naveo je da je pitanje da li će Ministarstvo prosvete pružiti školama podršku da ostvare ono što je predviđeno smernicama Ministarstva prosvete.

On je ocenio da će se mnoge škole uplašiti zadatkom koji je stavljen pred njih i da će im biti potrebna podrška da osmisle prvu nedelju i celu novu školsku godinu kako je ona predviđena smernicama Ministarstva prosvete.

Nekadašnji ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da bi trebalo insistirati na fleksibilnosti u radu nastavnika a ne na dodatnoj kontroli.

On je rekao da nije potrebno još 200 inspektora koji će kontrolisati rad nastavnika, već 200 savetnika koji bi pomogli nastavnicima.

Verbić je istakao da je nastavnicima potrebna veća podrška i naglasio da nastavnici u skladu sa odgvornošću za ono što se dešava u učionici moraju da imaju mogućnost da donose odluke i odluče šta su prioriteti.

Pročitajte još Ministarka otkrila kako će izgledati početak škole: Jedna molba za sve

 

Udruženje "Koraci" je u svojim smernicama za početak školske godine istaklo da je potrebno da Ministarstvo prosvete formira nekoliko mobilnih timova koji će pomagati nastavnicima kojima je potrebna pomoć za realizaciju smernica Ministarstva.

Naglašeno je da će značajan broj učenika i roditelja imati potrebu za dodatnom podrškom pa bi studenti završnih godina pedagogije i psihologije mogli da budu angažovani za to, a da im se takav angažman prizna kao stručna praksa.

Navedeno je da je neophodno da se poveća autonomija nastavnika i poboljša materijalni položaj prosvetnih radnika koji su potplaćeni, diskriminisani i zatrpani birokratskim poslovima.

Policija nije rešenje

Istaknuto je da čitav septembar treba iskoristiti za širi konsultativni proces koji bi uključivao direktore škola, stručne saradnike, nastavnike, roditelje, učenike i predstavnike ministarstava i stručnjake iz različitih oblasti.

Naglašeno je da prisustvo policajaca u svakoj školi nije rešenje za prevenciju i smanjenje nasilja i da bi novom sistematizacijom u Ministarstvu unutrašnjih poslova trebalo jasno definisati ulogu školskog policajca.

Zbog toga što je praksa pokazala da se saveti roditelja u školama samo formalno osnivaju i da su bez suštinskog uticaja, i da su roditelji su često neobavešteni o tome koja je svrha tih saveta, potrebno je da se kroz unapređenje zakonskih rešenja saveti roditelja obavežu da deluju u kriznim i vanrednim situacijiama, navelo je udruženje "Koraci".

B.G./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu