Prosveta

Foto: Tanjug/Rade Prelić

29. 8. 2023. / 11.11

Đukić Dejanović: Učićemo nastavnike i roditelje da prate neverbalni govor dece

Ministarka je rekla da će edukacija biti organizovana kako bi se sprečili potencijalni problemi i da će cela školska godina biti „u znaku pojačanja vaspitne komponente“

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će u novoj školskoj godini biti organizovana edukacija nastavnika, kao i roditelja koji to žele, za praćenje "neverbalnog govora deteta“, prenosi N1.

Kako je rekla, edukacija će biti organizovana da bi se brže reagovalo ukoliko se otkriju neki problemi.

Đukić Dejanović je za televiziju Hepi rekla da će za prosvetne radnike biti organizovana i edukacija za psihološko praćenje dece, odnosno za otkrivanje dece koja se suočavaju sa nekom patnjom.

"Patnja koju imaju i psihološki problemi je takva da prosto iziskuje da kao sistem moramo preventivno raditi, i upravo će čitava ova školska godina biti u znaku pojačanja vaspitne komponente".

Ministarka je potvrdila da će prva nedelja nakon polaska u školu biti posvećena tematskim razgovorima sa učenicima, a da će sledeća biti provera znanja bez ocenjivanja.

Pročitajte još Ministarka otkrila kako će izgledati početak škole: Jedna molba za sve

Tako će učenici od petog do osmog razreda, kako je nedavno izjavila, imati novi izborni predmet "Vrlina i vrednosti kao životni kompas“.

On uključuje razgovor o temama koje kao što su porodica, zdravlje, obrazovanje, mir, ali da nastavnik ima slobodu da se bavi i drugim vrednostima.

A.E/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu