Društvo

Sa današnjeg sastanka u Vladi Srbije

Foto: Tanjug

29. 8. 2023. / 18.08

Penzioneri na sastanku u Vladi: Može samo 5,5 odsto povećanja, a ostalo – videćemo

Od oktobra će biti veće penzije ali ne 10 odsto, biće osnovan i Nacionalni savet za stare, a što se tiče ispunjenja ostalih zahteva, Vlada će „pokušati da uhvati korak“

Milan Grujić, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS), današnji sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim ocenio je "konstruktivnim“.

Predstavnici penzionera su im predložili da mesečno uvećanje od oktobra bude 10 odsto, i po 19 odsto u 2024. i 2025. godini kako bi na kraju 2025. godine prosečna penzija bila najmanje 50 odsto prosečne zarade (sada je 42 odsto), zatim da se penzionerima vrati iznos od deset odsto penzije koje su smanjene u periodu od 2014. do 2018. godine i da se osnuje Nacionalni savet za stare.

Rezultat sastanka je sledeći:

Dogovoreno je da će penzije od oktobra biti uvećane za 5,5 odsto, (penzioneri su uvažili obrazloženje ministra Malog da trenutno u budžetu nema prostora za povećanje od 10 odsto).

Dobijena su uveravanja da Vlada neće smanjivati iznos doprinosa za penzijsko osiguranje kao vid stimulacija za poslodavce.

Obećano je i da će Vlada "pokušati da uhvati korak“ sa zahtevima udruženja penzionera kako bi 2025. godine prosečna penzija biti 50 odsto prosečne zarade.

Predstavnici države su rekli penzionerima da nemaju zakonsku obavezu da vrate iznos koji je oduzet, s obzirom na presudu u Strazburu, ali da će povećavati penzije, zavisno od uspešnosti privrede.

Saglasili su se i o potrebi da se osnuje Nacionalni savet za brigu o penzionerima.

Razgovarali su i o eventualnoj jednokratnoj pomoći. Složili su se da, ukoliko takve pomoći bude, najugroženijima bude isplaćen mnogo veći iznos, kao i da oni sa visokim penzijama – "od 80.000 do 90.000 dinara“ budu izuzeti od takvih davanja.

S.Ć./Biznis

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu