Kultura

Filmski susreti u Nišu

Foto Tanjug

29. 8. 2023. / 20.08

Filmski susreti u Nišu: Zašto glumci bojkotuju svoj festival

Prve dve večeri na crvenom tepihu nije se pojavio ni jedan glumac. Smatra se da su podržali poziv na bojkot svog kolege Predraga Mikija Manojlovića

U Nišu su u toku Filmski susreti, počeli su 26. avgusta uručenjem nagrade za životno delo “Pavle Vujisić” Mirjani Karanović, a završiće se 1. septembra.

Festival je počeo filmom "Trag divljači“, a mediji su primetili da se na crvenom tepihu nije pojavio ni jedan od aktera ovog filma. Prve festivalske večeri nakon projekcije filma “Trag divljači”, publici se poklonio samo režiser Nenad Pavlović, a glumaca nije bilo

Drugog dana je prikazan film "Da li ste videli ovu ženu“, opet bez aktera na crvenom tepihu.

Dejan Dabić, urednik filmskog programa i selektor "Filmskih susreta“ u Nišu, im je to zamerio, posebno ekipi "Trag divljači“, zato što je film snimljen i uz pomoć novca grada Niša.

"Ne samo da je film bio sniman na teritoriji Niša, već je i delimično finansiran iz gradskog budžeta i trebalo je da se ekipa filma potrudi da na neki način gradu Nišu i Nišlijama vrati dug“, naglasio je Dabić na konferenciji za medije.

Dabić je zadovoljan posetom gledalaca, rekao je da se u Nišu svake večeri bilo 2500 do 3000 gledalaca, a da je na nedavno završenom Festivalu u Puli bilo manje.

Niški festival je, kazao je, pozvao sve glumce, i objasnio da Udruženje filmskih glumaca Srbije, koje je partner festivala, nije u dobrim odnosima sa Glumačkom organizacijom Srbije, drugim udruženjem.

"Oni imaju esnafske sukobe u koje se mi ne mešamo. Mi smo sve glumce pozvali i svi su dobrodošli bez obzira na političko ili neko drugo opredeljenje. Mislimo da nije dobro što se taj sukob prelama preko festivala“, rekao je Dabić.

Mnogi pravi razlog nedolaska glumaca vide u podršci pozivu koji je glumac Predrag Miki Manojlović uputio preko Glumačke organizacije Srbije (GOS), da se Filmski susreti bojkotuju zbog UFGS i njenog predsednika Rastka Jankovića.

Manojlović je Jankovića označio kao glavnog krivca što 103 njihovih kolega nije primljeno u Udruženje filmskih glumaca Srbije, pa su u Udruženju ostali samo oni koji bi podržali Jankovićevu kandidaturu za predsednika.

“Zaslužuju da se niko od glumaca ne pojavi u Nišu ove godine”, napisao je Manojlović, a preneli su mediji.

Rastko Janković je pre nekoliko meseci izabran za predsednika UFGS, dugogodišnji je v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova, član je Glavnog odbora SNS i aktivni učesnik u stranačkim predizbornim kampanjama. U kampanji i na mitinzima SNS-a nastupao je sa pesmom “Samo najbolji idu napred”.

S.Ć./NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu