Školstvo

Foto: Trinaesta beogradska gimnazija

30. 8. 2023. / 21.23

Zabranjuje se: Trinaesta beogradska gimnazija uvodi pravila oblačenja

Zabranjeni su šorcevi, bretele, mini suknje, pa i trenerke sa kapuljačama. Da li će Trinaesta beogradska sprovesti ova pravila, zavisi od Saveta roditelja

Na početku školske godine, Trinaesta beogradska gimnazija  dočekuje svoje učenike plakatom kojim ih obaveštava da će od septembra morati da budu odeveni drugačije nego što su do sad.

"U školu je zabranjeno dolaziti nepristojno odeven, a to znači – u šortsevima, ili bermudama, mini suknjama, helankama, trenerkama, kratkim majicama koje otkrivaju stomak, majicama sa bretelama. Zabranjene su i kapuljače. Učenici koji budu dolazili u školu nepristojno odeveni, biće najpre dva puta opomenuti, a zatim će im biti umanjena ocena iz vladanja".

Izgleda da je ovu inicijativu školske uprave inicirala postkoronska moda.

Bojan Vučković, direktor Trinaeste beogradske gimnazije kaže za "Novosti“ da "od kada su se deca posle korone vratila u učionice, dve trećine učenika dolazi u školu u trenerci. To ni na šta ne liči. Ne znate da li ste se na treningu ili utakmici. Do pre pet godina bilo je nezamislivo da neko dođe u školu u trenerci. Dukserice sa kapuljačom će biti dozvoljene, ali da se kapuljača ne može stavljati na glavu.“

Ovo obaveštenje i plakat o pravilima oblačenja u Trinaestoj beogradskoj gimnaziji izazvalo je burnu reakciju u javnosti.

Direktor gimnazije ne razume "negativnu reakciju samo zato što tražimo da neko bude pristojno odeven", i naglašava da je "velika većina roditelja za, kao i učenika.“

O svemu će odlučiti Saveta roditelja i Učeničkog parlamenta "tako da sledi diskusija na ovu temu“, najavljuje Bojan Vučković.

Osim komentara, ova vest je inicirala i uspomene na lična iskustva povodom oblačenja u školi, ali i na đačku uniformu koja se u osnovnim i srednjim školama u SFRJ koristila od 1950. do 1980. godine. Bila je jednostavnog kroja i teget boje, u formi mantila ili tunike, ali su je svi nazivali keceljom. Uniformu su kupovali roditelji u Robnim kućama "Beograd" i u drugim radnjama domaćih industrijskih giganata, kao što su bili "Ateks" i "Beteks". Đaci su mogli da nose i uniforme koje bi im šile mame ili bake.

S.Ć./Večernje novosti

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu