Kultura

Iz predstave "Frank V" SNG Maribor, režija Miloš Lolić

Foto: Promo/Peter Giodani

1. 9. 2023. / 14.05

Aleksandar Popovski: Više nije pitanje da li možemo, nego šta hoćemo

Selektor 50. INFANT-a, Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra, koji počinje večeras u Novom Sadu, najavljuje velike i hrabre predstave regiona. Režirali su ih Miloš Lolić, Ivan Planinić, Jernej Lorencin…

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, INFANT, večeras počinje pedeseti put.

Predstava koju je selektor Aleksandar Popovski, pozorišni i filmski reditelj odabrao da otvori ovo posebno izdanje, je "Čovjek visine“ Ane Đorđević u režiji Jane Maričić u produkciji Oh cinema and theatre, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

To je uvod 50. INFANT-a. Za glavni, takmičarski program (8-11. septembar) izabrane su predstave: "Frank V“ koju je po Direnmatu u SNG Maribor režirao Miloš Lolić, "Legenda“ koju je po Krleži u zagrebačkom pozorištu "Gavela“ režirao Ivan Planinić, te "Jevandjelje po F. M. Dostojevskom“ Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Jerneja Lorencija.

Selektor Aleksandar Popovski ih je odabrao za jubilarno izdanje ovog festivala, kako kaže, na krilima prošlogodišnjeg uspeha koje im je pokazalo "da više nije pitanje da li možemo, nego šta hoćemo“. U tom smislu, kaže, nastavili su "selekciju velikih i hrabrih predstava.“

Dodaje da je "infantovska publika zahtevna i mislim da je važno da otvaramo različite prozore koji nam omogućavaju pogled u različite pozorišne kuće. Ove godine donosimo selekciju iz tri regionalne pozorišne kuće – iz Slovenije, Hrvatske i Srbije“, a za iduću, već sad, Aleksandar Popovski najavljuje predstavnike italijanskog pozorišta.

Predstava “Frank V”, kabare je alanfordovskog humora a priča o veselim bankarima koji pljačkaju sami sebe i nas. Najavljena je kao urnebesni pozorišni čin. “Jevanđelje po F. M. Dostojevskom” pita umemo li da slušamo velike reči, one tiho ili glasno izgovorene, ima li u nama snage za takvu hrabrost? Krležina “Legenda” jedna je od najuspelijih predstava na aktualnoj sceni. Hrvatske,  a igra se duž Petrovaradinske tvrđave.

Jedno od pitanja koje postavlja večerašnja predstava "Čovjek visine“ je da li se do životnih vrednosti stiže levom ili desnom stazom, što već na prvi pogled deluje interesantno. Glume Nenad Milovanović i Bojan Žirović.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu