Sport

Foto: AP

3. 9. 2023. / 22.58

Plave dame su druge u Evropi!

U finalnoj utakmici Evropskog prvenstva u odbojci, u Briselu, ekipa Srbije je petom setu izgubila od odbojkašica Turske, koje su bile za nijansu bolje

Odbojkašice Srbije su druge u Evropi!

Večeras, u Briselu, na Evropskom prvenstvu, igrale su protiv ekipe iz Turske, pred 8400 gledalaca. Protiv sebe su imale motivisanu Tursku i većinu navijača. Bilo je kao da se igralo u Istanbulu.

Igrale su pet setova. Rezultati duela Srbija – Turska u setovima bili su 27:25, 21:25, 25:22, 22:25, a peti set je doneo pobednika pri rezultatu 10:12.

Foto: AP

Spektakularno briselsko finale iznedrilo je istinski triler kakav samo vrhunska odbojka može da priušti, a srpske i turske igračice upravo su to i priredile fantastičnim, dramatičnim okršajem.

Turska je bila za nijansu bolja, ali nije imala ono što je imala Srbija, fanatičnu borbenost i apsolutno neodustajanje.

Dve selekcije sastale su se peti put uzastopno u završnici Evropskog šampionata. Sva četiri prethodna duela pripala su reprezentaciji Srbije.

Bilo je ovo šesto finale "Plavih dama“, kako su nazvane srpske odbojkašice na prvenstvima Evrope, a četvrto uzastopno.

Foto: AP

Srpske odbojkašice su do sada tri puta osvajale zlato – 2011, 2017, 2019. U bogatim riznicama reprezentacije na Terazijama u Beogradu,  nalaze se još jedno srebro (2007), te dve bronze (2015, 1951).

Turska je na prvenstvima Evrope do sada osvojila dve srebrne i tri bronzane medalje. Ovo je prva zlatna medalja turske odbojkaške reprezentacije.

S.Ć./NovaS/Večernje novosti

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu