Prosveta

Izvor: FoNet/Beoinfo

5. 9. 2023. / 19.54

Plate prosvetara nisu izjednačene sa prosečnom zaradom

Nakon današnjeg sastanka u Vladi na kome nije postignut dogovor o povećanju plata, prosvetari kažu da im preostaje još samo sindikalna borba

Plate prosvetnih radnika neće biti izjednačene sa prosečnom zaradom u Srbiji – rezultat je današnjeg sastanka predstavnika reprezentativnih sindikata u prosveti sa delegacijom Vlade Srbije.

Osim na poboljšanju materijalnog položaja, prosvetari su danas insistirali i da se u narednom periodu mora raditi na strategiji povećanja plata u prosveti.

Uredbom, koju je usvojila Vlada Srbije nije povećan dodatak za odeljenjsko starešinstvo, administrativni radnici su izjednačeni sa pomoćno-tehničkim osobljem u visini plate, a povećanje koeficijenata svih zaposlenih u obrazovanju nije obuhvaćeno.

Sve se svodi  na usmena obećanja da će u narednoj budžetskoj 2024. godini pokušati da se obezbede sredstva za povećanje plata zaposlenima u obrazovanju i naknada odeljenjskim starešinama.

Reprezentativni sindikati u obrazovanju nisu zadovoljni ishodom današnjeg sastanka i planiranim povećanjem zarada od 5,5 odsto, koji u neto iznosu po zaposlenom iznosi 2.000 do 4.500 dinara.

Ostaje nam, da u skladu sa tim preduzmemo odgovarajuće mere sindikalne borbe, navodi se u zajedničkom saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

"Umesto odgovora na konkretne zahteve za boljim materijalnim položajem zaposlenih, dobili smo informaciju da Ministarstvo prosvete neće odustati od najavljene pojačane kontrole po školama, iako smo ukazali na brojne nelogičnosti preobimne pedagoške administracije, koja je dodatno pojačana uvođenjem smernica početkom školske godine. Sindikati neće odustati od toga da objedinjeni predlog za smanjenje obima administracije u školama dostave Ministarstvu prosvete i insistiraće na obaveznom smanjenju.“

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu