Slučaj “Jovanjica”

Podrška javnosti: Inspektori Slobodan Milenković i Dušan Mitić

Foto: Marija Janković

7. 9. 2023. / 7.57

U novom broju: Na udaru Službe i klanova

Iz sata u sat pristižu nove vesti o ugroženosti života kriminalističkih inspektora koji su razotkrili Jovanjicu i uhapsili vlasnika imanja Predraga Koluviju, a policija i bezbednosne službe i dalje ne iznose bezbednosnu procenu. Pitanje je zašto

Policija, zajedno sa ostalim bezbednosnim službama, i dalje radi bezbednosnu proveru zbog informacija da su šefovi jednog kriminalnog klana prihvatili da likvidiraju inspektora Slobodana Milenkovića, a ugrožen je život i njegovog kolege Dušana Mitića. Da se sprema njegovo ubistvo, Milenković je lično dostavio policiji dokaze: kako je potanko isplanirano mesto njegovog ubistva, ko je prihvatio realizaciju likvidacije i ko su potencijalni izvršioci… U te dokaze spadaju i fotografije osoba koje ga prate i to dok snimaju mesta na kojima planiraju da ga likvidiraju.

Najvažnije pitanje zato glasi: kako će bezbednosne službe da urade procenu o ugroženosti Milenkovića? Zna se da ga već godinama u stopu prate pripadnici BIA.

Pročitajte još Igra žandarma i lopova po jovanjičkim pravilima

Umesto objašnjenja zašto BIA prati Milenkovića, posle razotkrivanja tih smutnih radnji, na društvenim mrežama i u državnim tabloidima, kao po pravilu, pokretana je nova hajka sa starom pričom da je jedan od najnagrađivanijih i najuspešnijih inspektora protiv droga zapravo narko-diler, kriminalac i bludnik. I kako to da agenti BIA koji prate Milenkovića nisu primetili i ubice koje ga prate?

E to je pitanje na koje će toj Službi biti nemoguće da dâ iskren odgovor. Upravo zato je veoma rizična situacija da se sada neko od inspektora policije odvaži i kaže: “Jeste, provera pokazuje ono što i dokazi, da Milenkovića ubice kriminalci prate, ali ih ovi agenti iz BIA koji takođe prate Slobodana Milenkovića ‘nisu videli’…”

A veze BIA i MUP a postale su neraskidive upravo zbog aktuelnog ministra policije Bratislava Gašića, koji je donedavno bio direktor BIA. Iste one BIA koja je blisko povezana sa prvooptuženim za slučaj “Jovanjica” Predragom Koluvijom…

 

Pročitajte ceo tekst Jelene Zorić u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (31. avgusta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu