Obrazovanje

Foto: BujanovackE

11. 9. 2023. / 7.37

Srednjoškolci albanske manjine u Srbiji uče iz udžbenika „Republike Kosovo“

Srbija je obezbedila udžbenike na albanskom za osnovce u Bujanovcu, Medveđi i Preševu, ali nije za srednjoškolce. Oni nabavljaju udžbenike na Kosovu. Vlada u Prištini je za udžbenike za srednjoškolce u Bujanovcu i Preševu izdvojila 250.000 evra

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović boriaviće u petak u Bujanovcu. U Nacionalnom savetu Albanaca očekuju da će zajednički rešiti, između ostalog, i problem udžbenika za ssrednjoškolce.

Naime, učenici srednjih škola u Srbiji koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku ovu školsku godinu opet su započeli bez udžbenika na maternjem jeziku. To su učenici dve srednje škole u Preševu i jedne u Bujanovcu. U Medveđi, trećoj opštini na teritoriji Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom, imaju samo osnovnu školu.

Osnovci te tri opštine koji uče na albanskom, nemaju taj problem. Kako su javile "Bujanovačke novine" polovinom avgusta, svi osnovci dobili su udžbenike.

Međutim, srednjoškolci ove tri opštine – nisu.

Prema Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Preševu u gimnaziji "Skenderbeg“ udžbenike kupuju na Kosovu i uče iz beleški koje zapisuju na času.

Drektor Srednje tehničke škole u Preševu koju pohađa 498 učenika Teljat Arifi kaže za RSE da učenici uopšte nemaju udžbenike na albanskom jeziku, ali da profesori pojedine lekcije prepisuju u neku vrstu skripti iz kojih đaci mogu da uče.

Ćendrim Hetemi iz izdavačke kuće "Albas" kaže da od 2012. godine imaju "kontinuirane stručne kontakte sa Ministarstvom prosvete Srbije".

Prema njegovim rečima, "Albas" svake godine šalje različite zahteve za dozvole za albanske udžbenike u Srbiji. Pre dve godine postignut je dogovor o udžbenicima za osnovce, ali za srednjoškolce još uvek nije.

Dogovor o udžbenicima na albanskom jeziku za osnovne škole postignut je novembra 2021. godine, naredne godine  su predstavnici albanske nacionalne manjine u Srbiji uputili Vladi "Plan od sedam tačaka" u kojem su kao jedan od problema naveli nedostatak udžbenika na maternjem jeziku. I, još uvek ništa.

Ove godine je Vlada Kosova izdvojila 250.000 evra za besplatne udžbenike za osnovce koji pohađaju škole na albanskom u Srbiji.

Inače, u Srbiji, 60.000 đaka pohađa nastavu na manjinskim jezicima.

S.Ć./RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu