Kultura

Ana Brnabić, Siniša mali, Maja Gojković

Foto: Screenshot RTS

10. 9. 2023. / 21.28

Strategija, Jugoslovenska kinoteka, Hilandar i druge zakonske promene

Vlada je bez rasprave usvojila dva važna zakona koji će uticati na budućnost kulture. Jedan od njih tiče se Strategije razvoja kulture

Vlada Srbije ubuduće će usvajati Strategiju razvoja kulture na pet godina umesto na deset, utvrđeno je novim izmenama i dopunama krovnog Zakona o kulturi, koje su usvojene 6. septembra u Skupštini Srbije.

Ovim se vrši usklađivanje Zakona o kulturi sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije.

Donošenjem Strategije razvoja kulture na pet godina, kako je navedeno, moguće je utvrditi pravce razvoja kulture “na način da to bude održivije i sistemski utemeljenije, nego što bi to bio slučaj sa donošenjem ovog akta na period od deset godina”.

Takođe, Zadužbina Svetog manastira Hilandara dobila je status posebne državne brige.

Time se pridružila institucijama koje već imaju taj status, a to su Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Matica srpska, Srpska književna zadruga (SKZ), Kulturno-prosvetna zajednica Srbije (KPZS), Zadužbina Ilije Kolarca, Vukova zadužbina i Zadužbina Dositeja Obradovića.

Za sprovođenje izmena i dopuna Zakona o kulturi, sredstva su obezbeđena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu, u okviru unapređenja sistema zaštite kulturnog nasleđa, obnove i zaštite Manastira Hilandar i dotacija nevladinim organizacijama, u iznosu od 13 miliona dinara. Sredstva za 2024. i 2025. godinu biće planirana u procesu pripreme budžeta.

Izmene i dopune Zakona o kulturi usvojene su u vreme opozicionog bojkota rada sednice parlamenta, a podneta su bila tri amandmana poslanika grupe Pravac Evropa i Zeleno – levi front, Ne davimo Beograd, za koje niko nije glasao.

Takođe bez rasprave, usvojen je i Zakon o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu.

Na osnovu tog Zakona,  Jugoslovenska kinoteka postaje centralna ustanova zaštite i očuvanja filmskog i ostalog audiovizuelnog nasleđa, koje je okarakterisano kao svojevrsno materijalno svedočanstvo o postojanju, organizaciji, razvoju i funkcionisanju društva i države.

Zvanični budući naziv Kinoteke je Državni audiovizuelni arhiv Srbije Jugoslovenska kinoteka.

U Zakonu su navedena i dva audiovizuelna arhiva države – Filmske novosti i Vojnofilmski centar – Zastava film, kao i audiovizuelni arhivi u sastavu javnih medijskih ustanova – radio-televizija Srbije i Vojvodine, a uvedena je i mogućnost osnivanja specijalnih i privatnih arhiva.

Prema navodima Vlade Srbije, Jugoslovenska kinoteka do sada nije imala mogućnost da prikuplja celokupne informacije iz svih institucija kao i privatnih lica, koje čuvaju filmsko i ostalo audiovizuelno nasleđe. Novim zakonom i uvođenjem jedinstvenog informacionog sistema sve te informacije centralizovaće se i voditi kroz elektronski centralni registar.

S.Ć./SEEcult

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu