Beograd

Foto: Tanjug

11. 9. 2023. / 18.25

Hotel „Jugoslavija“ zavisi od firme u vlasništvu „Milenijum tima“

Prema Detaljno regulacionom planu na zemljištu na kome se nalazi hotel „Jugoslavija“, a u koji je investirao MV Investment doo, biće izgrađena zgrada od 155 metara iako je dozvoljeno samo 32

Beogradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid u Plan detaljne regulacije (PDR) blokova 11 i dela bloka 10, što obuhvata i zgradu hotela "Jugoslavija“.

Prvo nekoliko objašnjenja.

Zgrada hotela "Jugoslavija“ bila je na spisku dobara pod prethodnom zaštitom do decembra 2011. godine. Pošto je tokom Nato bombardovanja teško oštećena, a originalni enterijer je delimično uništen pa potom i promenjen, Zavod za zaštitu spomenika kulture izbrisao je zgradu hotela "Jugoslavija” iz evidencije dobara pod prethodnom zaštitom.

Inače, u Planu generalne regulacije građevinskog područja grada Beograda, zgrada je na spisku ”vrednih objekata epohe moderne u režimi delimične zaštite” i predstavlja objekat od interesa za službu zaštite.

Vlasnici parcele na kojoj je zgrada "Jugoslavije“ su MV Investment doo, i firma u stečaju Danube Riverside doo .

Plan detaljne regulacije koji je Gradski sekretarijat dao na javni uvid, investirao je MV Investment doo, objavljeno je februara ove godine u "Službenom glasniku“. Autor tog PDR-a je "Bureau cube partners“.

U Planu detaljne regulacije piše da lokacija kompleksa hotela "Jugoslavija“ predstavlja značajan gradski punkt i reper, ali da je razvoj lokacije neminovan i hitan.

"Trenutno stanje, naročito devastiranih i nekorištenih delova objekata (posebno samog hotela), nameće potrebu neophodnosti uključivanja prostora u gradski život kako bi dobio funkcionalnu i estetsku komponentu i značaj koji zaslužuju“, piše u PDR.

Piše i da je planirana je rekonstrukcija postojećeg objekta hotela, izgradnja visokog objekta i nova "prostorno-funkcionalna, saobraćajna i tehnološka organizacija prostora sa poslovnim prostorima, komercijalnim delatnostima i stanovanjem kondominijumskog tipa u određenom procentu.“

"Pored stanovanja, moguća je izgradnja trgovinskih, komercijalnih, poslovnih i ostalih namena, koje svojom funkcijom ne narušavaju konfor stanovanja i životnu sredinu, i to trgovina, poslovanje, ugostiteljstvo, hoteli, kazino, uslužno zanatstvo, turizam, sportski sadržaji, sadržaji kulture, lekarske ordinacije, zdravstvene ambulante, apoteke, računski centri, objekti obrazovanja (privatne škole, igraonice, radionice za decu i sl.),u funkciji ostvarivanja definisanog procenta zastupljenosti planiranih namena u okviru urbanističke zone“, piše u dokumentu.

Prema PDR-u koji je dat na uvid, visina izgrađenog objekta je 155 metara.

Udruženje "Naša mesna zajednica“ podseća da je planom višeg reda na tom prostoru maksimalna dozvoljena visina objekata 32 metara.

U "Našoj mesnoj zajednici“ kažu da se "do visine budućih objekta do 155 metara došlo primenom posebnih pravila građenja i očigledno se izašlo u susret investitoru MV Investment doo.“

Najavljeno je da će tokom rekonstrukcije biti potpuno obnovljena samo glavna hotelska zgrada, dok bi se ostali objekti u okviru kompleksa rušili.

Prema sajtu Agencije za privredne registre (APR), delatnost "MV Investment“ d.o.o. je iznajmljivanje sopstvenih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima. Firma se nalazi u stoprocentnom vlasništvu "Milenijum tima“, kompanije poznate po poslovima koje je dobijala od države na velikim projektima, od kojih je najpoznatiji Beograd na vodi.

S.Ć./Ekapija/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu