Kultura

IvanPosavec,_Bez naslova-Rukavica, 1982

Foto: Promo

11. 9. 2023. / 21.20

Beograd i Zagreb: Kultura bez prepreka

Najnoviji primeri dobre saradnje država koje nikako da ustale dobrosusedske odnose su film „Tragovi“ i izložba „Krivo srastanje“

Izložba fotografija "Krivo srastanje“ i film "Tragovi“, rezultat su saradnje Beograda i Zagreba.

Izložba "Krivo srastanje“, otvorena je ovog vikenda u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Predstavlja nastavak saradnje Muzeja savremene umetnosti i Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, koja je započeta prošlogodišnjom izložbom Goranke Matić.

Ove dve institucije za sad samo razmenjuju programe , a planiraju i zajedničke projekte.

Izložene su fotografije koje su objavljene u "Poletu“ ili "Studentskom listu“, najpopularnijim izdanjima omladinske štampe u Hrvatskoj za vreme SFRJ. Njihovi autori su Ivan Posavec i Milisav Mija Vesović. Po ovim glasilima, nastao je naziv "poletovka“, za fotografiju koja je osamdesetih godina odigrala važnu ulogu na široj kulturnoj sceni bivše Jugoslavije.

Prekoračivši zadate granice reportažne ili dokumentarne fotografije, novi senzibilitet u fotografiji postao je na kraju lokalni fenomen, a opusi mnogih autora danas i deo muzealizovane umetničke prakse.

Kustoskinja izložbe je Leila Topić, viša kustoskinja Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a kustoskinja – koordinatorka izložbe za MSUB je Una Popović.

Foto: Promo

Film "Tragovi“ je hrvatski kandidat za Oskara. Režirala ga je Dubravka Turić o naučnici koja, kao poslednja članica nekad brojne porodice, proučava lokalne simbole i tragove na stećcima. Njena antropološka studija prerasta u traženje intimnih odgovora, a tragovi koje sledi spajaju se s tragovima koje ostavlja.

"Tragoivi“ su prvi igrani celovečernji film Dubravke Turić. Svetsku premijeru je imao na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. U  Srbiji je prikazan prošle godine u Beogradu na FEST-u. Ove godine, na Filmskom festivalu u Sopotu, film je dobio glavnu nagradu u kategoriji za najbolji strani film a Marija Škaričić je dobila nagradu za najbolju glumicu.

U Holivud, "Tragovi“ odlaze sa još desetak nagrada i prikazivanja na svetskim festivalima.

S.Ć./NovaS/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu