Urbanizam

Budući Nacionalni stadion u Beogradu

Foto: Urbanistički zavod Beograd

17. 9. 2023. / 19.18

Stadion u Leskovcu nema upotrebnu dozvolu

Ministarstvo za javna ulaganja tvrdi da stadion Dubočica ima dozvolu za probni rad, što je dovoljno bezbedno, ali je ipak pokrenut postupak o Izmeni građevinske dozvole. Ovo Ministarstvo najavljuje nove stadione i u Loznici, Zaječaru, Kragujevcu…

Stadion Dubočica  u Leskovcu ima površinu od 31.176 kvadratnih metara, a prema građevinskoj dozvoli, trebalo je da ima 10.000 kvadrata. Takođe, ovaj stadion nema ni zskonom propisan priključak na električnu energiju.

Osim ovih detalja o novom stadionu, narodni poslanih iz Leskovca Nebojša Cakić, nedavno je u Skupštini Srbije otkrio i da "protivpožarni sektor nije dao saglasnost na izvedene radove. Jednom rečju, ovaj stadion nema upotrebnu dozvolu.“

Cakić je kazao da je pokrenut postupak o Izmeni rešenja građevinske dozvole.

“Na tom stadionu su se igrale evropske utakmice, okupljalo se na hiljade ljudi, a zahtev za promenu građevinskog rešenja je pokrenut tek 5. septembra. Pravno i formalno, taj stadion se i dan danas vodi kao gradilište i oni dovode sve ljude u opasnost”.

Upotreba objekta bez upotrebne dozvole je krivično delo.

Ministarstvo za javna ulaganja je odgovorio da je stadion "Dubočica“ pušten u rad po pribavljenoj Saglasnosti za puštanje u probni rad, a u skladu s članom 124 Zakona o planiranju i izgradnji, po kome objekat može da bude u punoj funkciji i to do godinu dana, a preneo portal Rešetka.

Kažu i da je 10.217 kvadratnih metara bruto površina stadiona, a 31.176 kvadrata ukupna površina.

Da  bi se otplatio novosagrađeni stadion u Leskovcu, biće potrebno da se odigra tačno 612 utakmica sa svim popunjenim mestima, a pošto je to nerealno, prema računici predstavnika Udruženja građana “I ja se pitam” Bratislava Stamenkovića, za to će biti potrebno narednih 40 godina.

Leskovac nije jedini grad van prestonice u koji će, prema planu vlasti, dobiti stadion. Nije sporno da su stadioni potrebni, ali se ima utisak da se ti objekti grade po političkom a ne sportskom ključu. Naime, Leskovac se ne može pohvaliti fudbalskom tradicijom, a i pitanje je, da se pitao, šta bi poželeo da dobije.

Isto važi i za Loznicu i Zaječar.

Iz Ministarstva za javna ulaganja su za portal Biznis.rs objasnili da su stadioni u Leskovcu, Zaječaru i Loznici projektovani i izgrađeni tako da zadovolje najviše UEFA standarde kategorije 4.

Na osnovu tog Ministarstva, Biznis navodi da je kapacitet gradskog stadiona u Leskovcu 8.136 natkrivenih sedišta, da je obezbeđeno 198 parking mesta. i da je ugovorena vrednost radova i opreme 3,08 milijardi dinara.

Zatim, kapacitet stadiona Lagator u Loznici je 8.066 natkrivenih sedišta, a biće izgrađen i pomoćni fudbalski teren u punoj veličini u okviru kompleksa stadiona. Ukupna ugovorena vrednost radova i opreme je 4,4 milijarde dinara.

Stadiona u Zaječaru će imati.121 natkriveno sedište, 191 parking mesto, i koštaće 4,2 milijarde dinara.

U toku je javna nabavka za radove na izgradnji Gradskog stadiona Čika Dača u Kragujevcu sa blizu 20.000 natkrivenih mesta. Procenjuje se da će koštati 11 milijardi dinara, a planirano je da  radovi počnu do kraja 2023. godine.

U Ministarstvu za javne nabavke planirani su i ovi projekti:

Izgradnja nove sportske dvorane Sportskog društva Radnički u Beogradu (ukupno ulaganje 2,9 milijarde dinara) i izgradnja Odbojkaškog takmičarskog trenažnog centra u Beogradu (ukupno ulaganje 3,15 milijardi dinara).

Zatim, planirana je i obnova i unapređenje objekata obrazovanja kao što su: 107 školskih fiskulturnih sala, 62 sportska terena i tako dalje.

S.Ć./Rešetka/Biznis

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu