Baština

Milena Pavlović Barili, Juno i Vulkan

Foto: Printscreen

17. 9. 2023. / 20.01

Slika Milene Barili na aukciji u Americi

Kuća Artprice ponudila je Fondaciji i Galeriji Milena Pavlović Barili da se nadmeće za delo ove slikarke, po početnoj ceni od 1.000 i 1.500 dolara

Američka aukcijska kuća Artprice.com obavestila je Fondaciju "Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“ iz Požarevca, da će na njihovoj aukciji 28. septembra biti Milenina slika "Juno i Vulkan.

Najavili su i da bi na tržištu uskoro mogli da se pojave i još neki radovi ove naše, u svetu moguće najpoznatije, slikarke: slika "Portret Danice Pavlović, umetničine majke", akvarel "Diana", i crteži "Nadrealni motiv", "Dama 1" i "Dama 2".

Artprice.com u ponudi ima 70.000 umetničkih redova.

Kuća je na sajtu navela da je delo koje će se pojaviti na aukciji dimenzija 90 puta 60 centimetara, i da je nastalo 1936. godine. Piše i da mu je prethodni vlasnik iz SAD, da je umetnica rođena u Požarevcu u braku Danice Pavlović i italijanskog kompozitora Bruna Barilija, da je živela i gradila uspešnu karijeru od aprila 1939. pa do prerane smrti od srčanog udara, u Njujorku, u martu 1945.

Aukcijska kuća je pozvala Fondaciju  da učestvuje na aukciji, na kojoj bi, kako im je rečeno, početna cena slike bila između 1.000 i 1.500 dolara.

Kako je za "Večernje novosti" rekla Ljiljana Dabić, upravitelj Fondacije, odlučiće o izlasku na aukciju kada dobiju dokumentaciju kojom bi se potvrdila autentičnost i poreklo ovog rada.

Svi se naravno slažu i zalažu da se ovo delo Milene Pavlović Barili vrati u zemlju.

S.Ć./Večernje novosti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu