Baština

"Junona i Vulkan" Milene Barili

Foto: Screenshot

23. 9. 2023. / 17.46

Privatni kolekcionari ometaju kupovinu slike Milene Barili

Nov slučaj ometanja muzeja da kupi umetničku vrednost na inostranoj aukciji je slika „Junona i Vulkan“, čiju su cenu domaći privatni kolekcionari sa 1000 dolara već podigli na 25.000

Za sliku "Junona i Vulkan“ Milene Pavlović Barili koja će 28. septembra biti na aukciji američke kuće Artprice.com, zainteresovan je Muzej grada Beograda.

Nevolja je što nije i jedini, a naročito što su ovdašnji kolekcionari, ne obazirući se na zainteresovanost Muzeja grada, licitirali sliku i već joj podigli cenu na 25.000 dolara od početnih 1000 do 1500.

Isto se desilo ovog maja, kad je na aukciji u Italiji Istorijski muzej Srbije kupio pečat Velikog župana Nemanje iz 12 veka za 12.000 evra, a početna cena mu je bila 1000 evra.

Takođe, pre nekoliko godina se prodavao "Stražar“, platno Paje Jovanović, pa je Muzej grada obezbedio 60.000 evra što je bilo tri puta više od početne, ali su privatni kolekcionari udvostručili tu cifru.

Na kraju, "Stražara“ je kupio privatni kolekcionar a delo je u prtljagu Nikole Kovačevića tadašnji gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Grada Beograda  pre dve godine zaplenjeno na beogradskom aerodromu. Od tada, slika je najviše pominjana na sudu zato što je  dovedeno u sumnju poreklo novca kojim je Kovačević platio sliku.

Agencije za sprečavanje korupcije je podnela izveštaj Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da je bivši gradski sekretar Nikola Kovačević prikrivao podatke o imovini i prihodima, ali je Zamenica javnog tužioca ovog suda Smiljka Stojanović odličila da razloga za sumnju nema.

Muzej grada Beograda bi hteo da kupi sliku "Junova i Vulkan“ Milene Pavlović Barili, i da u "slavljeničkoj 120 godini od osnivanja svoju kolekciju obogasti jednim ovako izuzetnim delom naše svetski priznater umetnice“, rekla je Jelena Medaković, direktorka ovog Muzeja, za "Velernje novosti“.

"U ovakvim kupovinama, privatni kolekcionari  bi trebalo da pruže prvenstvo državnim institucijama, kako bi ovakva i slična dela bila dostupna najširem krugu ljubitelja umetnosti, a ne da uskogrudo misle na vlastiti interes, i otežavaju nam u stvaranju zbirki koje su nacionalna baština“, istakla je Jelena Medaković.

S.Ć./Večernje novosti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu