Politika

Foto: Tanjug

25. 9. 2023. / 19.34

Nacionalni stadion će graditi strani radnici

Svake godine Srbija izgubi oko 50.000 građevinskih radnika, pa ipak nema bojazni za objekte Ekspa – država ima Zakon o zapošljavanju stranaca

Tržište rada u Srbiji neće moći da isprati velike projekte u narednih nekoliko godina, poput izgradnje nacionalnog stadiona, novog Beogradskog sajma i infrastrukture za specijalizovanu izložbu EXPO 2027, piše magazin Biznis i finansije.

Smatra se da svake godine Srbija izgubi oko 50.000 građevinskih radnika zbog odlaska u penziju i na rad u države koje bolje plaćaju.

Ali, nema bojazni da će zbog toga stadion i ostali objekti biti ugroženi, zato što se njihova izgradnja oslanja na strane kompanije i na uvoz radne snage.

Nedavno usvojeni zakon o stranim radnicima, koji skraćenom i pojednostavljenom procedurom dobijaju radne dozvole, rešiće državi ovaj problem. Godine 2020. izdato ih je 13.000, zatim je 2021. izdato 25.000 i 2022. bilo ih je 35.000, a procene su da će taj broj do kraja ove godine biti udvostručen.

Procenjuje se da od oko 170.000 zaposlenih u građevinarstvu trećinu čine stranci. Pored ranije prisutnih radnika iz Bosne i Crne Gore, akcenat je već neko vreme na onima iz Jugoistočne Azije, Indije, Pakistana, Bangladeša, Filipina, Šri Lanke.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva Saša Torlaković kazao je za Biznis i finansije da su oni često reagovali zbog damping cena  koje nastaju zbog dolaska stranih radnika. Smatra da sve "funkcioniše po poznatom sistemu: investitor uzme kredit od strane banke, ona dovede svoju firmu kao izvođača, a oni onda uzmu naše podizvođače“.

Torlaković smatra kada bi bile angažovane domaće građevinske kompanije, one bi "mogle da iznesu taj investicioni ciklus, a naši radnici bi primali plate. To se međutim, ne dešava“.

On smatra i da vlast "Zakon o zapošljavanju stranaca verovatno tempirala baš u susret priči oko EXPO 2027“.

S.Ć./Biznis i finansije

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu