Obrazovanje

Foto_ FoNet

25. 9. 2023. / 20.39

Sindikati prosvetara: U utorak ćemo ipak izaći na protest

Iako ih je premijerka iznenada danas pozvala na sastanak i iako je dogovoreno da će pregovori o povećanju plata biti nastavljeni, prosvetari ne odustaju od protesta

Jutros su mediji objavili da će četiri reprezentativna sindikata prosvetara sutra u utorak protestovati, zato što im ni nakon višemesečnih pregovora sa Vladom Srbije nije uspelo da se njihove plate izjednače sa republičkim prosekom i da se obezbede sredstva za povećanje naknada razrednim starešinama.

Vladi su dali rok da ispuni njihove zahteve do 9. oktobra i najavili da će posle toga stupiti u štrajk.

A onda je premijerka Ana Brnabić pozvala njihove predstavnike na sastanak. Iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije je javljeno da je premijerka pozvala sindikate da se nastavi sa dijalogom, koji je i doveo do ispunjenja velikog broja zahteva, za unapređenje rada i položaja zaposlenih u prosveti. Između ostalog od septembra došlo je do povećanja plata za 5,5 odsto, odnosno u januaru za 10 odsto.

"Sa ovim povećanjem, plata prosvetnih radnika duplirana je u poslednjih 11 godina i ono pokazuje trend rasta koji planiramo da nastavimo“, rekla je Brnabić, dodavši da se zajedničkim radom može doći do prosečne plate kakvu i očekujemo, jer je prosveta ključ jednog uspešnog društva.

Premijerka je rekla i da će početna plata nastavnika od januara 2024. godine biti 86.681 dinar. Na sastanku je dogovoreno da se uradi projekcija po kojoj bi početna plata u prosveti dostigla nivo prosečne zarade u Republici Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Nakon sastanka, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije su saopštili da iako se pregovori nastavljaju, oni ne odustaju od protesta, te tako pozivaju još jednom sve zaposlene u obrazovanju i roditelje na sutrašnji protest.

S.Ć./NovaS/Blic

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu