Kosovo i Metohija

Foto: print screen/KlanKosova

26. 9. 2023. / 8.01

Selo Banjska blokirano: Objavljen snimak kako policija navodno juri napadače

Još dve osobe su uhapšene. Prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni za prolaz iz centralne Srbije, a može se samo izaći sa Kosova. Prolazak iz centralne Srbije ka Kosovu moguć je samo na administrativnom punktu Merdare

Selo Banjska, u kojem je u nedelju došlo do oružanog sukoba u kojem su ubijena četvorica Srba i jedan kosovski policajac, i dalje je blokirani. Kako mediji prenosi, ne smanjuje se napetost na Kosovu i Metohiji.

Dve osobe uhapšene su sinoć u hotelu u blizini sela Banjska u Zvečanu, potvrdila je kosovska policija, navodeći da su osumnjičeni za nedozvoljeno držanje oružje, javlja prištinska Koha.
Zamenik direktora kosovske policije za region Sever Veton Eljšani najavio je da će biti istraženo da li su u oni vezi sa jučerašnjim napadima na kosovsku policiju.

Vest o hapšenju objavio je i portal KoSSev za koji je Eljšani rekao da su uhapšeni radnici hotela, u kojem je ujedno policija našla i oružje.

Pročitajte još Florijan Biber: Teško je poverovati da Vučić nije znao da se nešto sprema na Kosovu

 

Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni za prolaz iz centralne Srbije, a može se samo izaći sa Kosmeta. Prolazak iz centralne Srbije ka Kosovu i Metohiju moguć je samo na administrativnom punktu Merdare.

Povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji sinoć su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandrar Vučić razgovarali o merama koje treba preduzeti i šta dodatno može da se uradi za srpski narod, pre svega na Kosovu i Metohiji.

Borićemo se za našu zemlju i uvek ćemo se boriti za naš narod, poručila je premijerka na Instagramu.

Kosovski mediji objavili su snimak na kome je navodno zabeležen trenutak kada grupa muškaraca napušta manastir Banjska, dok ih policija Kosova juri.

Kako prenosi televizija Klan Kosova, dronom su snimljeni trenuci u kom napadači beže, a nakon što je došlo do sukoba sa policijom u kojem je poginuo narednik Kosovske policije.

Autentičnost snimka i šta je tačno na njemu zabeleženo još nisu potvrđeni.

Pročitajte još "Kad se vojska na Kosovo vrati“: Gde su bili Vulin i Bata Gašić

 

Od prištinskih i beogradskih zvaničnika javnost je čula da su Srbi prvobitno napravili barikadu, koju su pripadnici policije Kosova pokušali da razbiju.

Potom je došlo do oružanog sukoba u kojem je nastradao kosovski policajac i četvoro Srba.

Prema nezvaničnim informacijama, stradali Srbi su stanovnici severa Kosova. Neki su povređeni, dok se za drugima još traga.

Srpska lista o ovom događaju ogalsila se gotovo 36 sati kasnije, u ponedeljak posle podne.

"U ime Srpske liste i čitavog srpskog naroda sa Кosova i Metohije izražavamo najdublje saučešće porodicama poginulih Srba i kosovskog policajca Albanca u jučerašnjem tragičnom događaju u selu Banjska u opštini Zvečan“, saopštila je Sprska lista.

Pročitajte još Oružani sukob na Kosovu: Početak kraja opstanka Srba na severu?

 

Takođe,izneli su i novu informaciju – da su se bar dvojica osumnjičenih napadača predala pre likvidacije.

"Poručujemo da ćemo zatražiti istragu za ubistvo bar dvojice Srba koji su hladnokrvno ubijeni, iako su se predali", poručili su.

B.G./RTS/FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu